Ağrı'daki yerel ve ulusal basın mensupları Ağrı Valiliği'nin tavrına karşı ortak açıklama yaptı. Açıklamada; "Her gelen mülki idare amirinin arkasında hatıralar bırakarak ayrıldığı ve hatıralarına şahitlik ettiği arşiv tutanıdır gazeteci. Zaman zaman doğruların çatışmaya dönüştüğü haller yaşansa da biliriz ki kalem halktan yanadır, kelam halka aittir aslında.  

Öncesi yaşanmış tüm tartışmalardan alnının akıyla çıkabilmiş biz meslek erbapları işimizi yapmış olmanın rahatlığı ve gazetecilik ahlakı gereği tartışmaları unutup kamuoyu adına göstermemiz gereken hassasiyetle Devlet işleyişinde etkin bürokrasi ile aramızda kin tutmadık mesafe bırakmadık. 

Bu bugüne kadar böyleydi bundan sonrasında da meslek etiği gereği böyle olmaya devam edecek. 

Fakat bugün geldiğimiz noktada 2023 vizyonuna kilitlenmiş bir Türkiye’ye yakışmayacak bir tavırla karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.

Kar, yağmur, çamur demeden çağırıldığı her yere kendi imkanları ile koşan gazeteciler olarak Ağrı Valiliği tarafından Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Konuk Evinde organize edilen çalışan gazeteciler gününe davet edilmeyerek maruz bırakıldığımız bu rencide edici durum bizleri ziyadesi ile üzdüğü gibi kamuoyunda da esefle karşılanmıştır. 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü adı altında yapılan organizasyon kamu kurum amirleri, STK’lar ve siyasilerle yemek yenen, günün önemine binaen 10 Ocak Mülki İdareciler gününe dönüştürülmüş ve maalesef bu haliyle bile haber değeri taşıyan programa 4 farklı gazeteci dernek ve takip oranı çok yüksek, marka değeri olan haber siteleri haber amaçlı bile olsa davet edilmemiştir. 

Her fırsatta büyük Türkiye hayalleri olduğu iddiasında ki idarecilerin vatandaşa vizyonlarını ve hedeflerini aktarmak için bundan sonra kullanacağı aracın dumanlaşma yöntemi olduğunu düşünmüyoruz. 

Bu sebeple yaşanan tatsızlığın ardından durumu izah etmek ve nahoş bir tablonun seyrinin önüne geçmek için Ağrı Valisi Sayın Osman Varol’un daveti üzerine saat 15:30 da yapılması planlanan görüşme için bir araya gelinmiş, sonradan oluşan ani gelişme nedeni ile randevu 16:30 a ertelenmiştir. 

16:15 ta Valilik Özel Kalem bekleme salonunda hazır bulunan bizler 17:10 kadar ziyaretlerin uzaması nedeni ile bekletilmiştir. 

17:10 sularında içeri alınmayı bekleyen bizlere Ağrı Valisi Osman Varol tarafından bir arkadaşımızın gazeteci olmadığı gerekçesi ile görüşmeye alınmayacağı bildirilmiştir. 

Vali Bey’in bu tutumu üzerine çağırılan temsilci arkadaşımız bir basın kuruluşuna mensup olan ve basın kartı bulunan kişinin yerel gazeteci olup olmadığını sorgulayacak merci olmadıkları, davetli listesinin kendilerine saat 14:00 da iletildiği hatırlatılmış, Valiliğin ısrarlı tutumu sonrası biz Ağrılı gazeteciler, Ağrı’nın gazetecileri tepki koyarak salondan çıkıp valiliği terk ettik. 

Bundan sonrasının neler getireceğini ilerleyen günlerde göreceğimizin bilinci ile Ağrı Valiliğini Devlet nezaketi ve ferasetine sahip olamaya davet ederek hatırlatmak istiyoruz ki şahsınız gördüğümüz ne ilk nede son vali olacaktır. Bizler hayatta olduğumuz sürece Ağrı için kalem sallamaya davet edeceğiz ama belki de siz son valiliğinizde sizin için hatıra biriktiren kalemlerin, denklanşörlerin arşivcilerinin hatıralarında derin bir yara ve devlet adabı ile örtüşmeyen tavrınızla hatırlanacaksınız. 

Takdir Ağrılıların, zatınıza teveccüh 2023 vizyona kilitlenen Devlet ricalinin ve yarın haberleşmek için kapımıza çalacak olan iktidar veya muhalefet tüm siyasi hareketlerindir" denildi.

EHA