iBB Sağlık Dairesi Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellerini aşarak evrensel kültür mirası arasına giren büyük halk ozanı Aşık Veysel’in anısına özel bir programı düzenledi.
Aşıklık geleneğinin en güçlü temsilcilerinden büyük halk ozanı Aşık Veysel; vefatının 50. yıl dönümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından Cemal Reşit Rey Konser ve Sergi salonunda düzenlenen “Türkülerle Aşık Veysel'in Hikayesi” adlı programla coşku ve özlemle anıldı.
DAVETLİLERDEN UZUN UZUN ALKIŞ ALDI
Öykülendirme, şiir ve konser akışıyla sahnelenen “Türkülerle Aşık Veysel’in Hikayesi” Programı’nda; Aşık Veysel’in insanlığa ışık tutan eserleri, profesyonel müzik eğitmenlerinin rehberliğinde, İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğünün sanatçı sakinleriyle, özel gereksinimli bireyler tarafından koro ve solo şekilde canlı performans seslendirildi. Özel gereksinimli bireylerin canlı performans seslendirdiği türkü ve şiirler, davetlilerden uzun uzun alkış aldı.
1.000 KONUK DİNLEDİ
Engelli ve ailelerinin katılımıyla yaklaşık olarak 1.000 kişinin konuk olduğu Aşık Veysel’in Hikayesi adlı anma programına İBB Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Ümit Öztürk, İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, İstanbul Darülaceze Şube Müdürü Tülay Aytekin Aktaş, İBB Engelliler Şube Müdürü Suna Hayıroğlu ile Pedagog Adem Kuyumcu iştirak etti.
“VERGİLERİ SİZE HİZMET OLARAK DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞAN ELÇİLERİZ”
Program sonunda kısa bir konuşma yapan İBB Başkan Danışmanı Ümit Öztürk, “Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun şu sözlerini yeniden hatırlatmak isterim: Bizler, sizlerin verdikleri vergilerle sizlere hizmet üretmeye çaba gösteren kardeşleriniz. Bugün bu koltuklardayız. Yarın yerimizi başka adaylara bırakacağız. Ancak biz bu görevleri yaparken bize minnet duymanıza hiç gerek yok. Biz sadece sizden alınan vergileri size hizmet olarak dönüştürmeye çalışan elçileriz. Bir tek ricamız olabilir; Bu yoğun çabanın 700’e yakın personelimiz, emeği geçen dostlarımız için bir teşekkür bir dua, ayağına taş değmesin sözü bizim için yürekleri güçlendiren onurlandıran sözler olacaktır.”
DR. ÖNDER YÜKSEL ERYİĞİT: “30 MİLYONUN ÜZERİNDE BİR NÜFUSU İLGİLENDİREN BİR GERÇEKLİK”
Aşık Veyseli Anma Gecesi’nde İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Önder Yüksel Eryiğit de bir konuşma yaptı. Konuşmasında özel gereksinimli bireylere yönelik toplumda oluşması gereken sosyal farkındalığa değinen Eryiğit, şunları söyledi:
Dünyadaki Engelli ortalaması nüfus bağlamında yüzde 11; fakat bizim ülkemizdeki ortalama yüzde 12’dir. Bu yaklaşık olarak ülkemizde 10 milyon özel gereksinimli birey olduğu anlamına geliyor. Aile bireyleriyle düşünüldüğünde ise 30 Milyonun üzerinde bir nüfusu ilgilendiren bir gerçeklik ortaya çıkıyor. Bu istatistikleri paylaşmamın nedeni toplumun bu kadar büyük bir kesitini ilgilendiren bu konuda sosyal farkındalığın ne kadar önemli olduğudur… Bu konuda samimi adımlar atılarak çözümlere ulaşılmalıdır. Sosyal farkındalığın üzerimizdeki sorumluluğu doğrultusunda; Engelliler Müdürlüğü ve İstanbul Darülaceze Müdürlüğümüzde, bireysel eğitimler, sanat eğitimleri, meslek eğitimleri, bağımsız yaşam eğitimleri, kültür, rehabilitasyon, medikal malzeme desteği, kamp hizmetleri, erişilebilirlik destekleri, ulaşım destekleri ve geniş yelpazede sosyal yaşamı destekleyen hizmetler sunuyoruz. Sorumluluklarımız kapsamında özel gereksinimli bireylere destek oluyor, sosyal yaşamda eşit bireyler olarak bağımsızlaşmalarını ve çalışma hayatına atılabilmelerine katkı sağlıyoruz”
Program sonunda İBB Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ümit Öztürk, İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, İBB İstanbul Darülaceze Şube Müdürü Tülay Aytekin Aktaş ve İBB Engelliler Şubesi Müdürü Suna Hayıroğlu ve Pedagog Adem Kuyumcu tarafından canlı performans enstrüman çalan, türkü ve şiirleri seslendiren özel gereksinimli bireylere, seslendirme yapan sanatçılar ile Sanat Yönetmeni Murat Uçtu ve Müzik Yönetmeni Özkan Ekinci’ye, çiçek takdim edildi. Program sahnede çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.
EHA