Faaliyet gösterdikleri çeşitli sektörlerdeki yatırımlarıyla Bursa ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan Batı Trakya kökenli iş insanlarının temsilcisi konumundaki Batı Trakyalı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BATISİAD) Yüksek İstişare Kurulu toplantısı YİK Başkanı Mustafa Gürses moderatörlüğünde gerçekleşti.

BATISİAD Başkanı Ahmet Er’in de hazır bulunduğu bulunduğu toplantıya, aynı zamanda YİK üyeleri de olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Belediye Başkan aday adayı Cem Kürşad Hasanoğlu ile Gürsu Belediye Başkan aday adayı Halit Şefikoğlu da katıldı.

BATISİAD Başkanı Ahmet Er, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2023’e girerken büyük bir deprem felaketiyle de sarsıldığını hatırlatarak, ülkenin sağlam ekonomik, sanayi altyapısı, üretim gücü ile bu büyük afetin de üstesinden gelebilecek potansiyel ürettiğini kaydetti.

Türkiye’nin 2022 sonunda 254,2 milyar dolarlık büyük bir ihracata imza attığını belirten Ahmet Er, Türkiye’nin 2002’de dünya ticaretinden aldığı pay çok az iken 2022’de dünya ticaretinden Türkiye’nin aldığı pay yüzde 1,02 oranlarına çıktığını kaydetti.

Ahmet Er, Türkiye’nin OVP ile gündeme gelen yapısal reformları da tamamlanmasıyla birlikte 2050’de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebileceğini dile getirdi.

Er’in konuşmasından sonra Yüksek İstişare Kurulu toplantısında üyeler, görüşlerini dile getirdiler. 

Mevcut iktisadi durum ile yakın gelecekteki beklentiler hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda reel sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantıda söz alan YİK üyeleri gerek kendi sektörleri, gerekse Bursa ekonomisi ve ülke ekonomisi hakkındaki görüşlerini paylaştılar.

Pandeminin etkileri, yakın coğrafyadaki savaş ve çatışmalar ile global ekonomik sorunların Türkiye’yi de olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan BATISİAD YİK üyeleri, genel seçimler sonrası göreve gelen yeni ekonomi yönetimi tarafından uygulanan politikalarla ekonominin düzlüğe çıkacağı görüşünü dile getirdiler.

Olumsuz ekonomik koşullardan özellikle tekstil ve hazır giyim sektörünün etkilendiğine, sektör firmalarının ihracatta rekabet şansının azaldığına işaret eden YİK üyeleri, “Uzun yıllar ihracatın ve istihdamın lokomotifi olan sektörün ayakta kalması için acil ve ciddi önlemler alınması elzemdir” çağrısında bulundular.

Otomotiv yan sanayi gibi sektörlerde tam kapasiteye yakın çalışıldığına işaret eden YİK üyeleri,  Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için lokomotif sektörlerin desteklenmesi, özellikle de AR-GE çalışmalarının artırılması gerektiğini kaydettiler.

YİK toplantısında Soğanlı’da yapımı devam eden BATISİAD’ın yeni merkezi olacak binanın yakında faaliyete geçeceği paylaşılırken, yerel seçimlerde Batı Trakyalı adayların desteklenmesi çağrısı yapıldı.