Turizm sektörünün temel taşların danolan oteller, yaz dönemiyle birlikte misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Pandemine deniyle güvenlik ihtiyaçlarının en az hijyen kadar ön plana çıkacağı bu dönemde; otel misafirlerini ve çalışanları termal kameralar, temassız geçiş kontrol sistemleri, sosyal mesafe ve yoğunluk ölçüm sistemleri koruyacak.
Turizm endüstrisi, Türkiye ekonomisi üzerindeki kaldıraç rolünükorurken, sektörün temel taşlarından olan oteller de sürdürülebilir gelir eldeetmek amacıyla daha fazla müşteri çekebilmek için yoğun çaba içinde bulunuyor.2020 yılında pandemi nedeniyle olumsuz etkilenen sektörde, salgınla ilgili kısıtlamalarınyavaş yavaş kalkmaya başlaması, bu yıl beklenen hareketliliğingörülebileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.
Ancak insanların akıllarında salgınla ilgili sorular da son bulmuşdeğil. Bu sezon tatilcilerin tercihini, en az hijyen kadar güvenlik unsurununda yönlendirmesi bekleniyor. Yeni normal dönemde otellerin konforun yanı sıra güvenlikdüzeyini kusursuz bir şekilde sağlayabilmesi, müşteriler tarafından öncelikli seçimnedeni olacak. Dolayısıyla otellerin, iç mekân ve çevre güvenliğini müşteriyirahatsız etmeyecek şekilde akıllı güvenlik çözümleriyle entegre bir şekildesağlamaları gerekecek.
Elektronik güvenlik çözümleri oteller içinolmazsa olmaz
Otellere sundukları elektronik güvenlik çözümleriyle tesislerin sürdürülebilirşekilde korunmasını sağladıklarını söyleyen Sensormatic Pazarlama DirektörüPelin Yelkencioğlu, “Otellerde geçiş kontrol, yangın algılama, akıllı kamera sistemleriartık olmazsa olmaz haline geldi. Oteller için çevre güvenliği giderek öneminiartırıyor. Akıllı video analiz yazılımları sayesinde izinsiz giriş, şüpheli birpaket ya da boş dolaşan biri anında fark ediliyor, ve görüntü alarm olarakUzaktan İzleme Merkezi’ne ulaştırılabiliyor. Böylece olası bir olay henüzgerçekleşmeden önlenebiliyor" dedi.
Mobil geçiş kontrol sistemlerisayesinde anahtar ve kart taşıma tarihe karışıyor
Pelin Yelkencioğlu’nunverdiği bilgiye göre, pek çok otelde erişim güvenliği asansörlerden başlıyor.Misafirlerin oda kartları ile odalarının bulunduğu kat numarası eşleştiriliyor.Bu şekilde kişi sadece kendi odasının bulunduğu kata çıkabiliyor ve kötüniyetli kişilerin farklı katlarda dolaşması engellenmiş oluyor. Bunun yanındayeni nesil mobil geçiş kontrol sistemleri sayesinde, oda numarası misafirinmobil cihazına tanımlanabiliyor. Bu şekilde misafirin odasına girmek içinyanında kart ya da anahtar taşımasına gerek kalmıyor.
Temassız geçiş kontrol sistemleri ileriskler dışarıda kalıyor
Çalışanların ofis ya da mutfak gibi özelalanlara giriş-çıkışları, parmak izi okuma, yüz ve iris tanıma gibi biyometrikteknolojilerle gerçekleştiriliyor. Böylece temassız geçiş sağlanıyor. Tesisgirişlerine yerleştirilen termal kameralarla ateş ölçümü ve maske kontrolü hızlıve otomatik bir şekilde yapılırken; bu sayede Kovid-19 salgınının getirdiğiriskler de devre dışı bırakılıyor. Çözüm, belirlenen sınırların dışında birvücut ısısı algıladığında ya da maskesiz geçiş durumunda sesli ya da ışıklıalarm veriyor.
Yoğunluk ve sosyal mesafeye dikkat!
Konaklamatesislerinde belirli bir alandaki insan sayısını kontrol altına almak için‘Yoğunluk Ölçüm Çözümü’ kullanılıyor. Restoran, aktivite merkezi, spor salonu,hamam ve sauna gibi noktaların girişine kurulan çözüm, anlık yoğunluk bilgisiniekrana getiriyor. Ekranda bekleme sürelerinin yanı sıra yoğunluk sınırınınaşılması durumunda uyarı görülüyor. Bu şekilde işletmeler metrekareye görebelirlenen kişi sayısı sınırlarını teknoloji ile kontrol edebiliyor ve ekpersonel ihtiyacını ortadan kalkıyor.
Çalışanların HES kodu kontrol altında
Pandemi döneminin en önemli kontrolsistemlerinden biri olan HES kodu uygulaması otel ya da tatil köylerindegüvenlik sisteminin önemli bir parçası haline geldi. Yeni genelge ile otellerinhijyen sertifikası alabilmek için çalışanların ateş ölçüm kayıtlarını tutmasıgerekiyor. Sensormatic’in geliştirdiği sistemle çalışanların HES kodu güniçinde belirli aralıklarla ve düzenli olarak otomatik şekilde kontrol ediliyor.Temassız teknolojilerle entegre çalışan yazılım sayesinde, bu tüm veriler tekmerkezden yönetilebiliyor. Çalışanların giriş-çıkış ve ateş derecesi kayıtlarıotomatik olarak tutulabiliyor, giriş-çıkış yaptıkları alanlaryetkilendirilebiliyor.
Yangın riskine karşı uzaktan izleme
Yangın algılama çözümleri, bir turizm tesisi için en önemligüvenlik sistemlerinin başında geliyor. Yangını anında algılayan bu sistemlersayesinde müşterilerin ve çalışanların can güvenliği sağlanıyor. Sensormatic’ingeliştirdiği Yangın Sistemi Uzaktan Takip Hizmeti ile daha yüksek performanstaalgılama imkanı sunulurken, bakım ve yönetim maliyetleri azalıyor. Uzaktanizleme hizmeti, güvenli ve verimli bir şekilde yangın algılama ekipmanlarınıizlemeye, bakımını ve servis işlemlerini yapmaya yardımcı oluyor.
Akıllı teknolojilerle daha verimli işletmelerortaya çıkıyor
Akıllı teknolojilerle herkesin fayda sağladığı çözümlersunulduğunun altını çizen Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu,şunları kaydetti: “Maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra gelişmiş birteknolojik altyapı kuruluyor ve bu da işletmenin hizmet kalitesini artırıyor.Bütün bunları sağlarken sistemi oluşturan her bir ürünü dikkatle seçiyor,kurduğumuz farklı sistemlerin birbiri ile entegre çalışmasına önem veriyoruz.Bu sayede kolay yönetilebilen, sürdürülebilir projeler hayata geçiriyoruz. Risklerbertaraf edildiğinde işletmelerin verimliliği artıyor ve bu da yöneticilerinfarklı alanlara odaklanmalarına imkan veriyor.”
Sensormatic Güvenlik Hizmetleri
1994 yılından beri sektör lideri olarak hizmet verenSensormatic, 12 farklı sektörde ihtiyaca özel tasarladığı marka bağımsızçözümlerle öne çıkan güvenlik teknolojileri ve iş zekası çözümlerientegratörüdür.
300’e yakın uzman çalışanı ve Türkiye’de 16 farklışehirde bulunan teknik ekibiyle Perakende, Havacılık, Kamu-Adalet,Bankacılık-Finans, Ticari-Endüstriyel kuruluşlar, Enerji, Sağlık, Eğitim,Lojistik, Spor, Turizm ve Otelcilik alanlarına güvenlik ve operasyonelverimlilik sağlayan teknolojik çözümler sunar.
Sensormatic güvenlik ve iş zekası kategorilerinde çözümsunar. Güvenlik teknolojileri kategorisinde video izleme, geçiş kontrol, yangınalgılama, seslendirme-anons, hırsız ihbar ve elektronik ürün takip çözümleribulunur. İş zekası kategorisinde personel devam takip sistemileri, RFIDdemirbaş ve envanter yönetimi, gerçek zamanlı lokasyon belirleme, trafikanalizi, elektronik fiyat etiketi ve kayıp önleme yönetimi çözümleri yer alır.Sensormatic ayrıca pandemi döneminde yeni normale geçişte, kurumlarınçalışanlarının ve müşterilerinin sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla ateş vemaske kontrolü yapan termal ve video analiz özellikli kameralar, bir alandakikişi sayısını gerçek zamanlı ölçüp, kapasite aşıldığında uyarı veren yoğunlukölçüm çözümü, bireyler arasındaki sosyal mesafenin korunmasını sağlayan sosyalmesafe koruma çözümü ve temas etmeden geçişe olanak veren geçiş kontrolçözümleri sunmaktadır.
2011 yılında gerçekleşen birleşme ile bir Securitasgrup şirketi olan Sensormatic, bu köklü uluslararası yapıdan aldığı güçleteknoloji ve insanın uyum içinde çalıştığı lokal ve global projeler üretir.1934’te kurulan ve merkezi İsveç’te bulunan Securitas, toplam 57 ülkede, uzmangüvenlik hizmetlerinden, teknolojik çözümlere ve danışmanlığa kadar uzanangeniş hizmet yelpazesi ve 370 binden fazla çalışanı ile hizmet veriyor.
EHA