On’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, seçim hukuku ve sandık güvenliği konusunda önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin en önemli hukuk sorununun “Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin” yürütmede toplanması ve gerilemesi olduğunu vurgulayan Metin Öztosun, sandıklarda seçim güvenliğinin en üst düzeye çıkarılması için yapılan eğitim çalışmaları konusunda da önemli bilgiler verdi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, 2017 referandumu öncesinde, tek adam rejimine karşı, gerekli uyarıları yaparak, “Kuvvetler Ayrılığında geri gidişin önü açılacaktır. Yetkiler tamamen yürütmeye devredilecektir. Bağımlı yargı olacak, demiştik. Gelişmiş ülkelerde yürütme yargıya yasa bile çıkartamaz. Dünyada örneği olmayan Türk Tipi Başkanlık modeli ile yetkiler tek elde toplandı. Politik, hukuksal ve ekonomik kriz ortaya çıktı. Bu ağır bir yüktür. Kimse bunun altından kalkamaz. Kuvvetler Ayrılığı ilkesi önemli ve gereklidir. Gördüğümüz gibi, sistem geldi tıkandı, ağır yükün altından kimse kalkamadı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bursa Barosu Başkanı Avukat Metin Öztosun, “Yeni bir anayasa yapılmadı. Eski anayasada değişiklik olmadı. Yasa değişikliği, devrim olmadığına göre anayasadaki 2 defa seçilebilir kuralı uygulanmalıydı. Biz buna itirazımızı yaptık” diye konuştu. Bakanların, istifa etmeden, milletvekili adayı olarak seçim çalışmalarına katılmasını da, yasalardaki boşluğun değerlendirilmesi olarak nitelendiren Öztosun, “Benci istifa etmeleri, seçim yarışına öyle girmeleri gerekirdi. Tarafsızlıklarını yitiriyorlar. Bakanlarımız, yüksek bürokrat niteliğindedir. Bürokratlar aday olurken nasıl istifa ediyorlarsa, bakanlar da onu yapmalıydı. Devlet teamüllerinden bakınca demokratik olanı istifa etmeleriydi” dedi.
Seçim Hukuku ve Sandık Güvenliği konusunda Bursa Barosu’nun verdiği eğitimler konusunda da önemli bilgiler veren Metin Öztosun, avukatlarla başlayan eğitimlerin, vatandaşlara, akademik odalara ve Sivil toplum Kuruluşlarına yönelik devam ettiğini söyledi. “Amacımız, güvenli, hukuka uygun, adil, şeffaf ve demokratik seçim olmasını sağlamak” diye konuşan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Bursa’daki 1180 okulun tamamına avukatların görevlendirileceğini veya gönüllü olarak katılacağını ifade etti. Oy kullaırken dikkat edilmesi gereken konularda da çarpıcı açıklamalarda bulunan Öztosun, engelli vatandaşlar için de Bursa’da 25 seyyar sandığın gezeceğini kaydetti.
Baroların, iktidar tarafından politik bulunmasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Öztosun, “Biz hukuk politik yapıyoruz, halkımız adına söz söylüyoruz. Bursa Barosu da her zaman halkın avukatıdır” dedi. Baroların ikiye bölünmesi konusunda da konuşan Metin Öztosun, Bursa’da 550 avukat olduğunu, yasal sınır 2 bin avukat olmasına rağmen, Bursa’da avukatlar adına iki başlı baro alması talebinin hiçbir zaman olmadığını savundu. Öztosun, 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde sandıkların hukuksal olarak güvence altına alındığı da sözlerine ekledi.
EHA - Yılmaz Efe