Bursa’nın coğrafi tescilli ürünü siyah incirin satış sürecinde üretici ile alıcı arasında kriz yaşanıyor. Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Artan üretim maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren siyah incir üreticileri alıcı firma bulmakta zorlanıyor. Bursa’nın coğrafi tescilli ürünü siyah incir, üreticiden 7 TL’ye alınıyor. Ancak alıcı firmalar her geçen gün azalıyor.

Aksungur köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sinan Kaya, konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını yapan Sinan Kaya, incir ihracatı için alıcı firma bulunmadığını ve çoğu firmanın alımı kapattığını ifade ederek şunları söyledi;

“ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”

“İncirde yaşanan sıkıntıları dile getirmek için karşınızdayız. Geçen yıl aldığımız gübre fiyatı 180 liraydı bu yıl 1.000 lira. Geçen yıl yakıt 7 liraydı, bu yıl 25 lira. Ama ürünü satamıyoruz, elimizde ekalıyor. Şu anda ihracat kısıtlı durumda. Köyümüzde 2 firma kaldı, diğer firmalar kapattılar. İnsanlar sabah 6’da tarlaya gidiyor ürünü toplamaya, öğlen satacak firma bulamıyor. Fiyattan ziyade ürünü satamıyoruz. Firmalar mal almıyorlar. İşçilik parası günlük 3 bin lira. Şu an gördüğünüz bahçede 10 tane işçi çalışıyor, her birinin günlük yevmiyesi 300 lira. Ambalajı vesaire 5 bin lira. Günde 1 ton incir topluyor 10 kişi. Topladığımız incirin fiyatı 10 bin lira, yaptığımız harcama 6-7 bin lira. Bize hiçbir şey kalmıyor, üretici olarak çok zor durumdayız.

“DÜNYA PAZARININ YÜZDE 90’I ELİMİZDE…”

Dünyada tek olan bir ürün. Benim anlamadığım konu zaten bu. Dünyada eşi benzeri yok, patentlenmiş, coğrafi tescilli olarak işaretlenmiş bir ürün ve dünya pazarının yüzde 90’ını elinde bulunduran bir şehiriz. Türkiye’de demiyorum, sadece Bursa’da üretiliyor bu ürün ve tüm dünyaya ihracatı yapılıyor. Yaptığımız üretimin, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Birkaç tane firmanın elindeyiz. Bizim yetkililerden, iktidarlardan, devletten talebimiz milli bir tarım politikası geliştirilmesi. Marmarabirlik gibi bir birlik oluşturulup, bu birlik üzerinden pazarlanması gerekiyor. Çünkü bir iki tane şirketin eline bıraktığımızda bu işi beceremiyoruz. Sadece aradaki aracı firmalar kazanıyor. Burada kilosu 10 lira olan incirin tanesi Avrupa’da 1 euro, 1 sterline satılıyor.

“OSMANGAZİ’NİN İNCİR İHRACATI 60 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE”

Çok şey istemiyoruz aslında. Sadece ürünümüz alınsın, makul fiyattan alınsın, biz de yaşayalım istiyoruz. Biz para kazanırsak üretmeye devam edeceğiz. Üretirsek ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. Geçen yıl Osmangazi olarak 17 bin ton incir ihracatı yapmıştık. Ülke ekonomisine katkımız 60 milyon doların üzerinde. Böyle bir pazar var elimizde, rakibimiz yok, rekabet şansı yok. Ama ürünü satamıyoruz. Bunu yönetemiyor muyuz, beceriksiz miyiz, bilmiyorum. Bizim, yetkililerden isteğimiz, bize destek olmaları ve pazarlamada bize yardımcı olmaları.

Çakışma şartlarımız çok zor, buna rağmen ürünün ağaçta kalmaması için gerekli çabayı gösteriyoruz. Üreticiler olarak çok zor durumdayız. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.”

Basın açıklamasına Demokratik Sol Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Seskır ve İyi Parti Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Büşra Şahin’de katıldı. Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sinan Kaya, incir satın alımı yapan firmalara da teşekkür etti.

 EHA