Günümüzde teknolojinin geldiği son noktayla ve internet kullanımının artması ile beraber iş hayatına yeni bir kavram daha girdi. Bu kavramın adı freelance çalışma modeli. Yaratıcılığı ve sahip olunan sektörel yetenekleri gösterme fırsatı yaratan freelance çalışma stilinin kişiye kazandırdığı avantajlar ve geniş iş ağı, birçok kişinin bu çalışma şeklini tercih etmesine ve uzaktan çalışma, home ofis gibi yönelimlerim artmasına neden oluyor. Sadece freelance olarak çalışan kişiler olabildiği gibi normal mesaisine devam edip mesai sonrası ve hafta sonu boşluklarında çalışmayı tercih eden önemli bir kesim de bulunuyor. Üstelik eskiye nazaran dijital ihtiyaçların artmasıyla bu akıma olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor.
Peki freelance ne demek? Hangi sektörler freelance çalışmaya uygun?
Freelance ve Freelance Çalışma Modeli Nedir?
Kelime olarak free (serbest, özgür) ve lance (silah, mızrak) isimlerinin birleşiminden meydana gelen freelance kelimesi, eski zamanlarda ‘paralı asker’ anlamında kullanılırken günümüzde ‘serbest çalışma’ kavramı ile eşdeğer anlam taşımaya başlamıştır.
Herhangi bir işverene, ofise veya mesai kavramına bağlı olmaksızın bireyin kendi seçtiği kişilerle, kendi seçip kabul ettiği projeleri yine kendi belirlediği yer ve zaman aralığında bireysel olarak yürütme durumuna serbest çalışma yani freelance adı verilir. Kısacası kendi kendinin patronu olanların çalışma şekli freelance olarak tanımlanır.
Freelance çalışma modelinde hiçbir kurum veya kuruluşa bağlı olmaz, çalışmak için bir iş yerine ya da ofise gidip mesai yapmak zorunda kalmazsınız. Bağlı olduğunuz bir patron yoktur ve düzenli bir maaş yerine proje bazlı ücret alırsınız. Çalışma şartlarını belirleyebilmeniz size yaptığınız işte daha özgür davranabilme imkânı verir.
Freelancer Olmak Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Meslek grupları arasında son yıllarda sık sık karşınıza çıkan freelancer nedir, kime denir, kısaca değinelim.
Serbest çalışma modeli ile home ofis olarak çalışıp dışarıdan freelance hizmet veren kişilere freelancer denir.
Freelance çalışmanın bazı avantajları bulunur. Bu yüzden günümüzde pek çok kişinin serbest çalışma stiline olan bakış açısı giderek değişmektedir.
1. Yapacağınız işi kendiniz seçersiniz.
Herkes sevdiği ve iyi olduğu işi yapmak ister, ama şanslı olan ve bunu gerçekleştirebilen sadece azınlıkta bir gruptur. Çoğu insan mesleğini icra ederken mecburi durumlar nedeniyle işini sevmeden yapmak zorunda kalır. Ancak freelancerlar, kendilerini uzmanlaştıkları ve başarılı oldukları bir sektörde geliştirerek yapmaktan zevk alacakları işlere yönelirler, firmalara ve kişilere bireysel hizmet sunarlar. İstemedikleri bir işi alma mecburiyetleri yoktur. Hangi proje üzerinde çalışmak isterlerse o işi kabul etme şansları vardır.
2. Çalışma saatleriniz daha esnektir.
Sabah 9 akşam 5 şeklinde işbaşı yapmak zorunda olduğunuz bir saat kavramınız olmaz. Kendi işinin patronu biri olarak kendinizi günün hangi saatlerinde daha verimli hissediyorsanız işinizi o saatlerde yapabilirsiniz. Sabah erken saatlerde daha verimli olan biriyseniz yine erkenden kalkıp işe başlayabilir, motivasyonunuz geceleri daha yüksek oluyorsa ortalık sessizleştiğinde bilgisayarınızı açıp gece geç saatlerde çalışabilirsiniz. Ayrıca başka işlerinizin olduğu günlerde sadece birkaç saat çalışabilir, bir başka gün daha müsait olduğunuzda tüm gün mesai yapabilirsiniz. Kısacası projenizi istenen sürede teslim edebilecek şekilde günün herhangi bir anını çalışmaya ayırabilirsiniz.
3. İstediğiniz yerde çalışabilirsiniz.
Çağımızda iş hayatının en sevilmeyen tarafı, kuşkusuz bir ofise bağlı kalmaktır. Her gün aynı odada ve aynı masada oturarak çalışmak, sizi motive etmeyeceği gibi verimliliğinizi ve yaratıcılığınızı da olumsuz yönde etkileyebilir.
Oysa freelance çalışanlar, yanlarında bilgisayar ve internet bulunduğu müddetçe diledikleri yerde işlerini yürütebilirler. İster evde ister bir kafede, ister tatilde; tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başında konsantre olabilmektir.
Fakat freelancerların en büyük problemi de konsantrasyon ve disiplindir. Kendi içinizde planlama yaparken zorlanan biriyseniz serbest çalışma şekli, zamanınızı kaliteli kullanmanıza engel olarak işlerinizi aksatmanıza yol açabilir. Home ofis modeli, sizi rehavete kapılmaya teşvik edebilir. Bu sebeple bazı zamanlarda bir ofise ihtiyaç duyabilirsiniz.
Böyle anlarda eOfis gibi hazır ofis, sanal ofis ve ortak ofis hizmetleri sunan prestijli bir firma ile çalışabileceğinizi ve dilerseniz dönemsel işleriniz için aylık ofis kiralama hizmeti alabileceğinizi sakın unutmayın. Farklı lokasyonlarda bulunan ve modern mimari tasarımlara sahip bu ofisler ile istediğiniz lokasyonda ve ofis ortamında çalışma imkânı bulabilirsiniz.
4. Çalışma takviminizi kendiniz belirlersiniz.
Adı üstünde, freelance yani serbest çalışma; çalışırken hesap vereceğiniz, sizi kontrol eden, başınızda dikilen biri yoktur. İç disiplini ve motivasyon sağladığınız sürece çalışma takviminizi dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Çalışmaya ağırlık vermek istediğiniz dönemlerde birden fazla projeyi aynı anda alıp yürütebilir, biraz mola vermek istediğinizde kendinize yıllık izin hakkı tanıyarak belki küçük bir tatil yapabilir ve deşarj olabilirsiniz.
Freelance Olarak Yapılabilecek İşler Nelerdir?
Freelance çalışma stili size uyuyor, ama nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Bilgisayar ve internet üzerinden yürütebileceğiniz bir yeteneğiniz varsa bunun üzerine yönelebilir ya da freelance olarak yapılabilecek işlerden isteklerinize ve yeteneklerinize uygun birini seçerek kendinizi bu yönde geliştirebilirsiniz.
Peki freelance işler nedir?
İçerik yazarlığı ve editörlük: Dijital pazarlama ve online satışların popülerliğinin arttığı bu dönemde firmalar, internet sitelerine hareket katmayı, markalarını daha fazla kişiye duyurabilmeyi ve daha iyi bir tanıtım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu sebeple blog yazısı, kategori yazısı, ürün içeriği gibi özgün metinlere daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bu durum içerik yazarlığı ve editörlüğü, freelance olarak yapmada büyük kolaylık sağlıyor.
Yazılım geliştirme uzmanlığı: Bir diğer adıyla wordpress danışmanlığı; web, mobil, masaüstü gibi farklı donanımlarda yazılım geliştirme üzerine bir iş sektörüdür. Bilgisayar üzerinden veya mobil uygulamalardaki güncel yazılımları iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan bu iş alanında müşterilerin sizden talepleri doğrultusunda freelance olarak çalışılabilir.
Grafik tasarım: En sık kullanılan grafik programları hakkında uzmanlaştığınızda bilgisayarınızdan çeşitli grafik tasarım işleri yürütebilirsiniz.
Bilgisayar programcılığı: Teknolojik gelişmelerin artması ile bilgisayar programlarına gereksinim de artıyor. Çeşitli yazılım programları üzerinden yazılım kodu yazarak freelancer olabilirsiniz.
Muhasebecilik: Muhasebe mezunu birinin sabit bir yerde ve ofiste çalışma zorunluluğu yoktur. Freelance olarak da yürütülmeye uygun bir alan olarak firmalara ve kişilere uzaktan muhasebe hizmeti verebilir, mali işlerini bilgisayar üzerinden yürütüp kontrol edebilir, sadece belli zamanlarda yüz yüze iletişime geçerek çalışmayı sürdürebilirsiniz.
Çevirmenlik ve tercümanlık: İyi seviyede bir veya birden fazla yabancı diliniz varsa internet üzerinden çeşitli çeviri ve tercümanlık işleri alabilirsiniz.
Web tasarımı: Artık hemen hemen birçok markanın bir web sitesi bulunuyor. Bu da web tasarım işlerinin giderek artmasına neden oluyor. İlginiz ve yeteneğiniz varsa web tasarım işleri alabilirsiniz.
En çok bilinen bu sektör ve mesleklerin dışında dışarıdan hizmet sunmaya uygun farklı işler de mevcuttur. Aşağıdaki iş alanları da freelance yapılacak işler listesine eklenebilir:
Video ve fotoğraf editörlüğü
Sanal asistanlık
Online eğitmenlik
E-ticaret
Pazarlama danışmanlığı
Veri analizi ve veri tabanı oluşturma
Reklamcılık
Sosyal medya yönetimi
Fotoğrafçılık
Adwords danışmanlığı
Freelance olarak çalışabileceğiniz sektörlerin sayısındaki artış ile kendi işinizin sahibi olabilir ya da kendi şirketinizi kurabilirsiniz. Daha rahat bir çalışma ortamı yakalamayı hedefliyor, ev dışında ama ofis avantajları ile çalışmak istiyorsanız tercihleriniz arasında eOfis ile ve sizlere sunacağı hazır ofis, ortak ofis, toplantı odası veya sanal ofis hizmetleri ile tanışın ve sadece başarıya odaklanın.
EHA