Değişen ve gelişen teknoloji, günlük hayatımızın her noktasında bize kolaylık sağlayan yenilikleri önümüze getirmektedir. Haber Sektörü için de teknolojik gelişmeler; televizyon, radyo gibi medya yayın organlarındaki popülasyonun bilgisayar ve akıllı mobil cihazlarla internet ortamına kaymasıyla sektörel anlamda gerçekleşmiştir.
Günümüzde internete erişim ve yazılıma ulaşımın çok kolay bir hal almasıyla, haber alanında faaliyet göstermek isteyen sitelerinde gün geçtikçe artması kaçınılmazdır. Artan haber sitesi sayısı rekabeti de oldukça önemli bir noktaya çıkarmıştır.
Özellikle haber alanında faaliyet göstermek isteyen sitelerin haberleri yorumlaması, özgünleştirmesi, siteyi hit ve maddi gelir anlamında belirli bir noktaya kadar taşısa da bir noktadan sonra haber ajanslarına abone olmak kaçınılmaz bir hal almaktadır.
Haber ajansları da kendi aralarında ücretli / ücretsiz olarak ayrılmaktadır. Ücretsiz haber servis eden ajansların bu konudaki özverili çalışmaları her ne kadar yüksek motivasyonda olsa da ücretli ajansların geniş bir çalışan sayısı ile desteklenmesi, günlük servis edilen haber miktarına da direkt olarak etki etmektedir.
Abone olunan ücretli / ücretsiz haber ajansları size haberi ham olarak teslim etmektedir. Siz de bu haberi işleyerek sitelerinizde yayınlayabilmektesiniz. Ancak bu noktada da gelişen teknolojiler kapsamında ajansların api servisleriyle otomatik olarak çalışan haber botu yazılımlarına da gereksinim duyulmaktadır. Aksi takdirde ilgili ajansın abone panelinde tek tek içeriklerin okunması, medya öğelerinin indirilip siteye aktarılması oldukça zaman almaktadır. Ekip bazında ve(ya) tam otomatik olarak bu işlemleri yapmak gerekmektedir. Otomatik olarak işlemleri gerçekleştirmekte gelişmiş yazılımlar ile mümkün olmaktadır.
Türkiye’de bu konuda birçok çözüm üretilmiş olsa da en gelişmiş çözümü WBots yazılımı gerçekleştirmiştir. Türkiye’de ücretli / ücretsiz haber ajansları için haber ajansı botu geliştiren WBots; bu botları modüler yapıda dizayn ederek, ajans abonelerine özel çözüm sunmaktadır.
Haber formatının dizaynı, metin / resim özgünleştirme modülleri, yanı sıra içerik düzeninde ilgili ajans için izin verilen yan özelliklerin (yazar, il, ilçe, yazıyı onaylayan vb.) otomatik kullanımı sağlanmaktadır. Ayrıca birçok akıllı özellik sayesinde kişiselleştirmelere izin veren WBots bu konuda birçok haber sitesinin tercihi olmaktadır.
E Haber Ajansı (EHA)