2 milyondan fazla Türkmen'in yaşadığı kadim Türk yurtları Kerkük, Erbil, Musul vilayetlerinde yıllardır devam eden baskı, yıldırma, yoksayma ve yoketme politikaları hergün şekil değiştirerek devam etmektedir. Son gelişmelerle Kerkük yeniden kan gölüne çevrilmek isteniyor.
2003 yılında Barzani yönetimindeki Kürtlerin bölgede Tapu ve Nüfus Dairesini yakarak başlattığı terör eylemleri ve Türkmen varlığının yokedilmesine yönelik diğer insanlık dışı hareketler 16 Ekim 2017 tarihinde Irak merkezi hükumetine bağlı güçlein devreye girmesiyle az da olsa sonlandırılmıştı. Ancak son alınan kararlar ve atılan yanlış adımlar bölgeyi yeniden bir terör ve kaosa sürüklemektedir.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bölgeye ziyaretinin hemen arkasından meydana gelen ve Türkmenleri ayağa kaldıran gelişmeler Birliğimizce ve Türk Dünyası STK'larınca yakından takip edilmektedir. Gün içerisinde gelişen olaylar ve krizin tırmanışı tüm Türk Dünyası SYK'larını endişelendirmektedir.
IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİ ve TÜRKİYE GÖREV BAŞINA
Irak hükümetinin yeni dengeler eşiğinde ve seçimler yaklaştıkça desteklerini artırabilmek adına sürekli arkamızdan iş çeviren kesimlere taviz verdiği ve adeta Kürt siyasilerin her dediğini yapar hale geldiği aşikar olmuştur. Eski Başbakan Haydar İbadi, gider ayak Sincar'da YBŞ/PKK terör örgütü üyelerine devletten maaş bağlatmıştı. Geçen dönem başbakanlık yapan Mustafa Kazımî ise Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı içerisinde Peşmerge güçlerinden de temsilcilerin olmasını sağlamıştı. Şu anda görevi devralan Başbakan Muhammet Şiya' es-Sudani ise Kerkük'te aktif siyasi faaliyete girmeleri için Operasyonlar Komutanlığı karargâhını Barzani'ye teslim etmektedir.
2017 yılına kadar devam eden gasp, kaçırma, yok sayma, terör havası estirme, fâili meçhûl cinayetler yeniden Kerkük gündeminde. Irak Türkmenleri ayağa kalktı ve bu karara karşı haklı tepkisini ortaya koyuyor günlerdir. Ancak sözkonusu Kerkük ve Türkmeneli olduğunda malesef Dünya kör ve sağırı oynamaya devam etmektedir. Karargâhın önünde çadırlar kurup, gösteri düzenlenleyen Türkmen ve Araplara kaşı bölgeye hem PYD'den hem PEJAK'tan terör birlikleri yığılmaktadır. Büyük bir çatışmanın eşiğindedir. Terörün tekrar yaşanmaması, az da olsa meydana getirilen istikrarının bozulmaması için Barzanilerin Kerkük'e girmesi engellenmelidir.
Şii ve Sünni Türkmen ayrılığı sonlandırılmalıdır. Türkmenler bu karara karşı yekvücut direnmeli, Türkiye asla sessiz kalmamalıdır. Amerika'nın bu bölgede İran'a karşı geliştirdiği politikada Barzani'yi yol arkadaşı seçmesi büyük bir yanılgı ve ama alışageldiğimiz politikalarının da bir parçasıdır.
Uluslararası Hukuk açısından da tartışmalı olan bu bölgede, Misak-ı Milli'ye uygun yeni politikalar belirlenmeli ve arkasında cesurca durulmalıdır. Ancak öncelikle bölgedeki soydaşlarımızın can güvenliği acilen sağlanmalıdır. Kaybedecek hiç zaman yoktur.
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Türk Dünyası STK'ları olarak, meseleyi yakından takip ediyor, görev ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
Türk Dünyası STK'ları Adına
İrfan Tatlıoğlu
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı
NELER OLMUŞTU?
2003 yılında Barzani yönetimindeki Kürtlerin bölgede Tapu ve Nüfus Dairesini yakarak başlattığı terör eylemleri ve Türkmen varlığının yokedilmesine yönelik diğer insanlık dışı hareketler 2017 yılına kadar devam etmişti. 14 yıl çeşitli entrikalarla bölgeyi kontrol eden Kürt siyasi ve askeri güçler, 16 Ekim 2017 tarihinde Irak merkezi hükumetine bağlı güçler tarafından Kerkük'ten çıkarılmıştı. Sonrasında Kerkük'teki güvenlik güçleri, Haşdi Şabi ve diğer güvenlik birimlerini tek bir çatı altında toplayan Ortak Operasyonlar Komutanlığı kuruldu. Karargah olarak da, içerisinden onlarca sivil cesedin çıktığı ve stratejik konumda bulunan Barzani'nin siyasi partisi KDP'nin Kerkük Bürosu seçilmişti.
Dışişleri Bakanı olmasıyla hariciyede yeni bir dönemin işaretlerini veren ve güçlü bir dış politika beklentisi oluşturan Hakan Fidan, 22-24 Ağustos tarihleri arasında Irak'ta ziyaretlerde bulundu. Bağdat ve Erbil'in mevcut yönetimleriyle, Irak ve Türkiye arasında ikili münasebetlerin yanı sıra terör örgütü PKK, Mart 2023'ten beri Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara satışı konusunda Bağdat-Erbil hükümetleri arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu durdurulan sevkiyatın yeniden başlaması, Kalkınma Yolu Projesi, iki ülke arasında ticaret hacminin yükseltilmesi ve su sorunu gibi önemli konular ele alındı.
Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak Irak'a yaptığı ilk ziyaretin programında Türkmenler de vardı. Fidan, Bağdat ziyaretinde Irak'ın kurucu unsurlarından Türkmenlerle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde bizim de yakından takip ettiğimiz bir görüşme gerçekleştirdi. Erbil ziyaretinde ise Irak Türkmen Cephesi'yle (ITC) Erbil İl Başkanlığı binasında bir araya geldi. Türkmen heyetinde, ITC Siyasi Büro üyeleri, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi koalisyonunda yer alan Türkmen siyasi parti başkanları ve Türkmenlerin kanaat önderleri yer aldı.
EHA