ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, ölümcül beyin hastalıklarına yakalanan ve felç geçiren Covid-19 hastalarının yarısından fazlasının yüksek tansiyon ve diyabetten muzdarip olduğu belirtildi. Araştırmacılar her iki hastalığın da korona virüsün ölümlerinin temel nedeni olan sitokin fırtınasını riskini büyük oranda yükselttiğini belirtti.

NTV'nin haberine göre, ABD'de yer alan  Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanları, Ocak ve Nisan ayları arasında beyin ve sinir sistemi ile ilgili rahatsızlar bildiren 81 yeni tip korona virüs hastasını inceledi. Araştırmacılar, beyin kanaması veya felç de dahil olmak üzere, hayatı tehdit eden sorunları olan her 10 kişiden 7'sinde yüksek tansiyon, yarısında ise diyabet görüldüğünü açıkladı.

Araştırmacılar, çalışmada verileri incelenen vakalara, zihinsel durumları değiştiği, konuşma veya görme güçlüğü gibi nörolojik problemleri olduğu için MRI taraması yaptıklarını belirtti. Beyin taramasının ardından 18 hastanın durumunun kritik olduğunun ortaya çıktığı, daha sonra bu hastaların beyne giden kan damarlarının tıkalı olması nedeniyle bayin kanaması ya da felç geçirdiği belirtildi. Ardından 3 kişinin beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Bununla birlikte araştırmacılar, çalışmaya katılan tüm hastaların yüzde 64,2'sinin yüksek tansiyon, yüzde 40’ının ise tip-2 diyabet hastası olduğunu açıkladı.

E-Haber Ajansı (E-HA)