Zam için masada üç formül bulunuyor: refah payı, seyyanen artış ve oransal artış. Emeklilere kademeli bir zam yapılması bekleniyor.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, 4 milyonun üzerinde memur ve 16 milyona yakın emeklinin temmuz maaş zammı belirlenecek. Bu zammın yanı sıra, toplu sözleşmeye bağlı ikinci 6 aylık zammın üzerine enflasyon farkı da eklenecek.

Maaş zammı için "refah payı, seyyanen artış ve oransal artış" olmak üzere üç seçenek öne çıkıyor. Memurlar için yapılacak artış farklılaşacak, ancak emekli aylıklarında kademeli bir artış söz konusu olacak. Zam oranları belirlendikten sonra, zamlı maaş ve aylıklar temmuz ayıyla birlikte ödenecek.

Haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, haziran ayı TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) artış beklentisi yüzde 2.49'dan yüzde 2.81'e yükseldi. Cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi yüzde 38.55 iken, 12 ay sonrası için artış beklentisi yüzde 30.65'e çıktı.

Emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 30-35 oranında bir zam beklentisi bulunuyor. En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekli aylıklarına refah payının eklenmesi ve kademeli zam teklifinin hızlı bir şekilde yasalaşması bekleniyor.

Diğer bir seçenek olan seyyanen artışta ise, en düşük memur maaşına 10 bin lira seviyesinde bir seyyanen artış yapılması durumunda, en düşük maaş 22 bin liraya çıkarılacak. Memurlarda yukarıya doğru yapılacak artış da farklılaşacak. Emekli aylıklarında ise kademeli bir zam söz konusu olacak.

Örneğin, kök aylığı 3.500 liranın altında olan emeklilere 50 lira, 3.500-5.500 lira arasındakilere yüzde 45, 5.500-7.500 lira arasındakilere yüzde 40, 7.500-10 bin lira arasındakilere yüzde 35 gibi azalan oranlarda bir zam yapılacak.

Zam sonrasında kök aylığı 7 bin 500 liranın altında olanlar, yine 7 bin 500 lira devam edecek. Kademeli artış, prim günü ile emekli aylığı arasındaki farkı telafi etmeyi amaçlıyor.

EHA