Osmaniye Engelli Platformu Başkanı Mimar Haydar Aktürk  Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Düziçi Anadolu Ajansı Muhabiri ve Sabır Gazetesi Sahibi Ersn Şimşek’in hazırladığı ve Sunduğu Sosyal Medya üzerinden Osmaniye TV ile  Sabır Gazetesi sayfalarından yayınlanan programa uzaktan bağlantı ile bağlandı.

 Covid-19 tedbirleri nedeniyle Engelliler günü etkinliği düzenlendiği ifade eden Osmaniye Engelli Platformu Başkanı Mimar Haydar Aktürk Osmaniye’de 2002 genel nüfus sayımında 9527 engelli birey tespit edildiğini söyledi.

Mimar Haydar Aktürk   Osmaniye’deki engelli dernek ve kulüplerin bir araya gelerek oluşturduğu Osmaniye Engelliler Platformu (OSEP) yaklaşık 10 yıldır yaptığı etkinlikler de çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Başkan Aktürk “Bu toplum içerisinde yaşayan ve dezavantajlı bireyler dediğimiz, genel anlamda “engelli” olarak tanımlanan 15 milyona yakın vatandaşımız var. Osmaniye’de ise 2002 genel nüfus sayımında tespit edilmiş 9527 engelli birey var. Bugün bu sayının 15 bin civarında olduğunu düşünüyoruz. Bu engellilerin sadece 2000 kadarı dernek çatısı altında örgütlenmiş ya da rehabilitasyon merkezlerinden hizmet alabilmektedir.

Osmaniye’deki engelli dernek ve kulüplerin bir araya gelerek oluşturduğu Osmaniye Engelliler Platformu (OSEP) yaklaşık 10 yıldır yaptığı etkinlikler de çalışmalarını sürdürmektedir. 12 dernek ve sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu platformun amacı; engellilerin yaşam kalitesini arttırmak, toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak, istihdam sorunlarını çözmek ve toplumu engellilik konusunda bilinçlendirmektir.

Bu amaçla platforma bağlı dernek üyeleri ile, eğitim amaçlı konferanslar, paneller düzenlenmiş; engellilerle ortak etkinlikler yapılmış, diğer sivil toplum kuruluşları ve Korkut Ata Üniversitesi ile ortak kampanyalar düzenlenmiştir. Bu kapsamda toplumda 600 tekerlekli sandalye dağıtımı yapıldı, diğer engelli gruplara cihaz ve malzeme yardımı yapılmıştır” dedi.

Osmaniye Engelli Platformu Başkanı Mimar Haydar Aktürk   platform çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bu süreçte gördük ki; bazı engelliler haklarını bilmiyor. Biliyorlarsa da bu konuda ne yapacağını bilemiyorlar. Bu konuda çalışma yapmak üzere Osmaniye Barosu ile ortak hukuk masası oluşturduk. Engelli haklarını anlatan kitapçıklar çıkartıp dağıttık.

Çıkarılan yasa ve yönetmeliklerde tüm engelliler çeşitli haklara kavuşmasına rağmen sosyal hayata katılımdaki sıkıntılar devam etmektedir. Osmaniye şehir olarak engellilerin ulaşımına hiç uygun değildir, yollar ve kaldırımlar standartlarına uygun değil, engelsiz vatandaşın bile yürümede sıkıntı çekeceği şekilde esnaf tarafından işgal edilmiştir. Bu konuda çok sayıda başvuruya rağmen belediyeden sonuç alıcı bir çalışma yapılmamıştır.  01.07.2005 tarihinde çıkan 5378 sayılı özürlüler kanununun geçici 2 ve 3. maddesinde, tüm resmi ve özel binaların, fiziksel mekanlarla yol ve kaldırımların 7yıl içerisinde özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmesi gereği belirtilmesine rağmen 6 yıldır bu konuda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Eski bina ve mekanlarda düzeltmeler yapılmadığı gibi yeni yapılan bina ve alanlarda da engellilerin ulaşımını kolaylaştıracak herhangi bir uygulama göremiyoruz” şeklinde konuştu.

Osmaniye merkezde faaliyet gösteren engelli spor kulüplerin zorluk çektiklerini ifade ederek “Engellilerin spor yapma olanağı kalmamıştır. 5 yıl önce 2.ligde tekerlekli basketbol takımı, işitme engelli voleybol takımımız ve futbol takımımız varken, destek olmadığı için bu takımlarımız ligden çekilmek zorunda kalmıştır. Engelliler, eğitimden doğan haklarını okullardaki ortam onlara uygun olmadığı için kullanamamaktadır. Bunun sonucu olarak engellilerin %35’i hiç okula gidememekte; üniversite mezunu oranı ise sadece binde 2’dir.

Kamu ve özel sektörün çalıştırmak zorunda olduğu engelliler için ayrılan kotalar boş olduğu halde engellilerin istihdam sorunları çözülememektedir. İşveren bu konuda engelsiz engelli istiyor. Engelli derneklerle ilgili kurumlar arasında özellikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Belediye arasında iletişim problemleri var. Bu kurumlar Engelliler Yasasındaki “Engellilere pozitif ayrım yapılacağı, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak politikalar geliştirileceği, bu konuda gönüllü kuruluşlarla ortak çalışma yapılacağı” hükmüne rağmen yerel ve genel idarelerin bazılarından yeterli destek alamamaktayız.

Toplumda engelli bilinci oluşmasına rağmen söylemler hala eyleme geçmiyor, destekler sözde kalmakta, engellilerle fotoğraf çekmenin ötesine geçmemektedir. Oysa engelliler himaye değil eşitlik istiyor. Tüm engelliler engellerle ilgili alınacak kararlarda engelli sivil toplum kuruluşlarının söz ve karar sahibi olmalarını bekliyor. Engelli haklarının eksiksiz verildiği, yaşam standartlarının yükseltildiği, toplumsal yaşama katılmalarının kolaylaştırıldığı bir gelecek umuyoruz” dedi.

 E-Haber Ajansı (E-HA) - Resul Özdil