Yeni Mesaj Gazetesine Yasin Erkol'un haberinde Türkiye'de 2019 yılında 2.2 milyon tonu bulan kütlü pamuk üretiminin Türkiye İstatistik Kurumu tahminine göre bu yıl 1.9 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklendiği kaydedildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle Çin başta olmak üzere Uzak Doğu menşeli hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinde yaşanan pazar daralması, Türk pamuğuna yönelik talebe olumlu yansıdı.

Ancak ülkemizin bu yıl ürettiği pamuk geçen yıla göre yüzde 14 oranında azaldı. Nitekim Türkiye'de 2019 yılında 2.2 milyon tonu bulan kütlü pamuk üretiminin, Türkiye İstatistik Kurumu tahminine göre bu yıl 1.9 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
 
Pamuk kritik ürün
 
Öte yandan kritik tarım ürünlerinin takibi amacıyla oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı Ürün Masaları tarafından hazırlanan Pamuk Analiz Raporu'nda Covid-19 salgınının hazır giyim ve tekstil sektörlerine etkisi mercek altına alındı. Rapora göre, 2020/2021 üretim sezonunda dünyada 32.6 milyon hektar alanda 25.2 milyon ton lif pamuk üretileceği, tüketimin ise 24.8 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin geçen yılki lif pamuk üretimi ise 846 bin ton... Küt pamuğun yaklaşık yüzde 40'ı lif pamuğa dönüşüyor. Hindistan 6 milyon 188 bin ton lif pamuk üretimiyle ilk sırada yer alırken, Çin 6 milyon 178 bin ikinci sırada bulunuyor. Bu ülkeleri ABD, Pakistan, Brezilya, Özbekistan, Avustralya ve Türkiye izliyor. Türkiye ile Avustralya zaman zaman yer değiştiriyor. 
 
Düşen talep canlandı
 
Büyük üretici ve tüketici ülkeler tarafından Covid-19'u durdurmak için uygulanan kısıtlamalar, tekstil ve konfeksiyona yönelik tüketici talebini olumsuz etkilerken, dünya pamuk fiyatlarında düşüş olmuştu. Buna karşın pamuk fiyatları, bazı ülkelerden gelen talep nedeniyle Ekim ayında yeniden yükselirken, salgının başlamasından bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Dünya pamuk fiyatı Nisan ayında kilogram başına ortalama 1.40 dolarken, Ekim ayı ortalama fiyatı 1.65 dolara yükseldi.
 
Sektörde ikinci dalga riski
 
AB ve ABD'de perakende giyim tüketiminde toparlanma görülürken, salgında ikinci dalga nedeniyle oluşabilecek yeni kısıtlamaların, sektördeki satışları azaltma riski de bulunuyor. Bu durumun AB'nin önemli tekstil ve konfeksiyon tedarikçileri olan Çin, Türkiye, Bangladeş ve Pakistan'da pamuk talebindeki canlanmayı olumsuz etkileyebileceği tahmin ediliyor. Salgında ikinci dalganın hafif olması durumunda, dünyada pamuk talebinin artması ve bunun pamuk fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor. Türkiye'de birinci ürün pamuk hasadı biterken, ikinci ürün pamuk hasadının bu ay sonu itibarıyla tamamlanması öngörülüyor. Ülke genelinde geçen sezona göre pamukta verim ve lif randımanı daha yüksek oldu.

E-Haber Ajansı (E-HA)