Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, Bursa’nın Bebe Çocuk Konfeksiyon ve Tekstil Üretiminde Türkiye’nin merkezi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 80’inin Bursa’da üretildiğini belirtti.
On Medya ekranlarında yayınlanan On ’da Son Nokta Programının Konuğu olan Ömer Yıldız, tekstil sektörü ve sorunları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tekstil Sektörünün merkezi haline gelen Bursa Duaçınarı Vişne Caddesini dünyaya tanıttıklarını anlatan Ömer Yıldız, istihdam, üretim ve ihracat açısından çok önemli bir seviyede olduklarına dikkat çekerek, 250 üyeli BEKSİAD’ın, 4 bin firma, 100 bin istihdam ile istihdam, üretim ve ihracat merkezi olduklarını kaydetti.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On ‘da Son Nokta Programının konuğu olan Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, Türkiye’nin bir tekstil ülkesi, Bursa’nın da bu sektörün lokomotifi olduğuna vuru yaparak, “İstihdamda birinci, ihracatta ikinci durumdayız. Bütün tekstil firmaları KOBİ olarak üretim yapıyor. Bizler pandemi de bile durmadık, çalıştık. Birçok sektörün aksine Bursalı tekstil firmaları son teknoloji, son imkânlarla üretim yapıyor. Her biri kendi markalarına inanılmaz yatırımlar yapıyor. Pamik, iplik üreten, kumaşta da en iddialı ülke biziz.
Şu anda sadece Güney Kore ve Tayvan tekstil makineleri üreterek bizden öndeler. Hindistan’da boya konusunda bizden önde. Buna rağmen Dünyada Türkiye tekstili bir numaradır. Üretim üssümüz Vişne caddesini dünya tanıyor. Çin gibi bizden ucuza üreten ülkeler tek rakibimiz gibi görünse de, biz ciddi ve kaliteli ürünler üretiyoruz. Dünyada global bir kriz söz konusudur.
Mesela, bu durgunlukta birçok yabancı firma Çin’den ucuza mal aldıklarını itiraf etse de, aynı malları satamamaktan da şikâyet ediyorlar. Bizim şu anki sorunumuz hammadde fiyatlarıdır. Devletten, hükümetten taleplerimizi iletip, sorunlarımızı anlatabiliyoruz. Ama özel sektöre ne diyeceğiz? Mesela iki yıl önce deviz kuru bahane edilerek iplikte anormal bir fiyat yükselişi oldu. Bu neden yapıldı? En ucuz pamuk Türkiye’de en pahalı kumaş ta Türkiye’de. Bu nasıl çelişkidir. Üretimin marjı vardır. Özel sektör de buna dikkat etmelidir. Hammadde sıkıntısı çözüldüğünde, üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye yine bir numara olacaktır” dedi.
AR-GE çalışmalarının yanı sıra, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirdikleri UR-GE ( Uluslararası rekabeti geliştirme ve destekleme projesi) çalışmalarına da önem verdiklerini, 2015’teki UR-GE çalışmasının Avrupa Birliğinden Bronz Madalya aldığını anımsatan Ömer Yıldız, 4. UR-GE çalışmasını da tamamladıklarını ifade etti. AR-GE VE UR-GE çalışmalarını Fuarlar ile destekleriklerini de bildiren Ömer Yıldız, Junior Şov Fuarlarıyla uluslararası alanda da önemli hizmetler verdiklerini söyledi.
Bursa Vişne caddesinin ciddi bir üretim, istihdam ve ihracat merkezi haline geldiğine dikkat çeken BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, Büyükşehir Belediyesinin bu cadde üzerinde yapacağı, estetiği ön plana çıkaran projeyi de desteklediklerini kaydederek, “Ülkemize ve markalarımıza değer katmak istiyoruz. Vişne caddesine yapılacak estetik dokunuş buna büyük katkı koyacaktır” diye konuştu. 
Kargo başta olmak üzere, ihracat konusunda lojistik destek verilmesini isteyen Ömer Yıldız, eğitime yönelik önemli projelerini de masaya yatırdı. 2017 yılında Bursa Necatibey Kız Meslek Lisesinde çocuk moda tasarım sınıfı açtıklarını, 30 kişilik bir sınıf düşünürken şu an 5 sınıfta iş garantili 135 öğrenci olduğunu, bu projenin diğer kız meslek liselerinde de devam ettiğini sözlerine ekleyen Yıldız, Uludağ Üniversitesinde de 2019 yılında Çocuk Tasarım bölümü açtıklarını anımsattı.
BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, “Dünya marka, tasarım, yazılım konusunda önemli yerlere gidiyor. Biz tasarım konusunda iddialıyız. Nitelikli, yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Ara eleman ihtiyacımızı da bu okullarımızla sağlayacağız. Uludağ Üniversitesi’nin Orhaneli’nde açtığı Giyim Teknolojileri Meslek Yüksek Okuluna da bu nedenle destek verdik. BEKSİAD da benim üçüncü dönemim, en çok hangi projelere seviniyorsanız derseniz, eğitime yönelik yaptığımız bu projelere, okullara seviniyorum” dedi.
Merkez Bankası Politika faizinin yüzde 17,5’tan yüzde 25’e çıkarılması konusunda da görüş bildiren Ömer Yıldız, “Faizli büyüme bize cazip gelmiyor. Politika faizinin yükselmesinin döviz kurunu da ciddi anlamda etkileyeceğini sanmıyorum. Biz üreticiyiz, faizle iş yapmıyoruz. Tekstil sektörünü de etkilemez diye düşünüyorum” diye konuştu. 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının yanı sıra Uludağ İhracatçılar Birliği ile de önemli projelere imza attıklarını belirten Ömer Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odasında 3 komitede 10 üye ile temsil edildiklerini hatırlatarak, UR-GE, Uluslararası Fuarlar ve Yurt içi fuarlarda da birlikte çalıştıklarını anlattı. Yıldız, TUBİTAK VE KOSGEB ile de temas ve diyalog halinde olduklarını kaydederek, destek gördüklerini söyledi. BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, başta Türki Cumhuriyetleri, Araf Ülkeleri ve Afrika ülkeleri olmak üzere 70’in üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını da sözlerine ekleyerek, Temmuz ayından sonra Ocak 2024’te de yapacakları Junior Şov Fuarı konusunda da önemli bilgiler verdi. 
EHA - Yılmaz Efe