Bursa Barosu’nun 5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği “6 Şubat Depremleri Yargılamaları” konulu panel BAOB Av. Özgür Aksoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail İşel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Hatay Barosu Önceki Başkanı Av. Hüseyin Cihat Açıkalın, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Çağdaş Bayraktar ve Adalet Peşinde Aileleri Platformu Sözcüsü Zeliha Ağırbaş, 14 ayı aşkın sürede yaşadıklarını, adalet arayışlarını, karşılaştıkları zorlukları, gösterilen dayanışmayı, beklentilerini paylaştı. 
Panelde ilk sözü alan Av. Açıkalın, 6 Şubat 2023’ten bugüne avukatların ve baroların kendileriyle olağanüstü bir dayanışma gösterdiklerini, desteklerin halen devam ettiğini söyledi. Ayrıca kısıtlı bir sürede avukatların çabalarıyla soruşturmalarda kullanılmak üzere rekor sayıda delil toplandığını, ancak adalet sistemi ayağının şu ana kadar etkili şekilde çalışmadığını söyledi. Açıkalın, henüz iddianamesi dahi düzenlenmeyen çok sayıda soruşturma dosyası bulunduğunu, tutuklu sayısının oldukça az olduğunu, iddianamelerin olası kast yerine bilinçli taksir suçlamalarıyla açıldığını, bilirkişi raporlarının hazırlanmasıyla ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti. İlk zamanlarda aynı kurullardan alınan raporların, şüphelilerin talepleri doğrultusunda başka yerlerden de alınmaya başlandığını ifade eden Açıkalın, raporların özensiz olduğunu, kamu görevlilerine cezasızlık anlayışının sürdüğünü, bugüne kadar hiçbir kamu görevlisine etkili soruşturma yapılmadığını vurguladı.  Açıkalın, tarım arazilerini imara açan, fay hatları üzerine, dere yataklarına şehirler kuran, yasal denetimleri yaptırmayan, halkı depremlerin yıkıcılığından korumayan anlayışın sona ermesi için üst düzey kamu görevlilerinin, karar vericilerin yargılanmasının ve caydırıcı cezalar almasının şart olduğunun altını çizdi. Adalet arayışlarında toplumun desteğinin de son derece önemli olduğunu belirten Açıkalın, Bursa Barosu’na da depremin ilk anından itibaren gösterdiği dayanışma ve verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek bu panelin kendilerine ayrıca moral ve umut olduğunu ifade etti. 
Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Çağdaş Bayraktar da; bu süreçte tanık olduğu acıları, ailelerin dayanışmasını ve adalet arayışında kararlılığını vurgulayarak, medyanın önemli bir kesiminde deprem sonrasının konuşulmasının istenmediğini, çoğu tv kanalının “raytingler düşüyor, insanlar ürküyor, üzülüyor, ilgi göstermiyor…” gibi gerekçelerle deprem sonrası adalet arayışlarını takip eden gazetecilerin programlara çıkarılmak istenmediğini söyledi.
Depremde Malatya Kırçuval Otel’de göçük altında kalarak vefat eden milli voleybolcu Mehmet Can Ağırbaş’ın annesi Zeliha Ağırbaş da gözyaşları içinde yaptığı konuşmasında, kendisini ayakta tutan tek şeyin adalet arayışı olduğunu, toplumun her kesiminden bu mücadelelerinde destek talep ettiklerini söyledi. Oğlunun 27 yaşında milli voleybolcu ve Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin voleybol takımının da kaptanı olduğunu, oğlunun takımla birlikte maçtan gelip o gece takımla birlikte otelde kaldığını, otelin depremle yerle bir olduğunu, ancak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden bugüne kadar hiçbir şekilde kendileriyle iletişim kurulmadığını, başsağlığı telefonu bile almadıklarını dile getirdi. Anne Ağırbaş, otelde çok sayıda kolonun kesik olduğunun deprem sonrası alınan bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktığını, aynı zamanda Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı olan otel işletmecisinin yaptıkları başvurular sonucu tutuklandığını, ancak 3 ay kadar tutuklu kaldıktan sonra sabit ikametgah sahibi olması, delillerin toplanmış olması gibi nedenlerle bu kişinin de tahliye edildiğini belirtti. 
Panelin sonunda Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun da, dünyaca ünlü Alman yazar ve şair Bertolt Brecht’in Halkın Ekmeği şiirine atıfla “Halkın ekmeğidir adalet…” dizeleriyle giriş yaptığı kapanış konuşmasında, depremin ardından kendisinin de Bursa Barosu üyesi avukatlarla bölgeye gidip günlerce oralarda kaldığını, yaşananları gördükten sonra ise artık başka biri olduğunu, Bursa Barosu’nun deprem bölgesiyle desteğinin bundan sonra da her anlamda devam edeceğini, adalet arayışlarında ailelerin yanında olduklarını, duruşmalara da mümkün olduğunca katılacaklarını söyledi.
İzleyicilerin de duygu dolu anlar yaşadığı panelin sonunda panelistlere Av. Öztosun tarafından birer anı plaketi de takdim edildi.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa