Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün ceza infaz kurumlarda görev yapan personellerden tamamen gönüllülük esasına göre oluşturduğu arama ve kurtarma timi CEKUT, özellikle doğal afetlerde önemli görevler üstlendi. CEKUT, Türkiye’nin herhangi bir yerinde meydana gelen doğal afetlerin yanı sıra ceza infaz kurumlarında sel, yangın ve deprem gibi olaylara anında müdahale ederek hayat kurtarıyor.

Adana, Afyonkarahisar ve Erzurum açık ceza infaz kurumlarında görev yapan 64 kişilik arama kurtarma timi, doğal afet anında AFAD koordinasyonunda hareket ediyor. CEKUT, yakın zamanda meydana gelen birçok doğal afette görev aldı. Adalet Bakanlığı arama kurtarma timi CEKUT’u Türkiye’deki tüm ceza infaz kurumlarına yaygınlaştırmayı planlıyor.

Arama kurtarma timinin eğitimleri tamamen AFAD tarafından verildi. Ceza infaz kurumlarında görev yapan infaz koruma memuru, aşçı ve teknisyenlerden oluşan gönüllü kurtarma ekibi, yüksekten inme, kuyudan-çukurdan kazazede çıkarma, enkazdan canlı kurtarma gibi eğitimler aldı. Ayrıca müdahale sırasında kullanacakları kesici ve delici aletler, kesme cihazları gibi kurtarma ekipmanlarının tanımı ve kullanım yöntemleri de öğrenen CEKUT ekibi, verilen tüm eğitimi başarıyla tamamladı.

EHA