Açlık sınırının 2.447 lira olduğunu hatırlatan Başkan Aşık yaşam için gerekli diğer ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak tespit edilmesi gerektiği ifade ederek “ Bugünlerde iktidar, işçi ve işveren temsilcileri asgari ücreti belirlemek için toplantılar gerçekleştiriyor. Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken emekçilerin insanca yaşayabileceği bir ücret almaları gerekiyor. Dolayısıyla asgari ücret işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olmalıdır. Açlık sınırının 2.447 lira olduğu günümüzde yaşam için gerekli diğer ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak tespit edilmelidir” dedi.

iktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediğini kaydeden  Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye İl Başkanı Mehmet Aşık   “Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir! Çok net bir ifadeyle asgari ücretin amacı emekçinin aşırı düşük ücretlere karşı korunmasıdır. Milyonlarca işçi açısından yıllarca “sefalet ücreti” olmaktan öteye gitmeyen asgari ücretin son yıllarda “ASGARİ” özelliğini fiilen yitirdiği, iktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediği anlaşıldı” şeklinde konuştu.

İktidarın hakem değil taraftar olduğunu iddia eden Başkan Aşık “İktidar en büyük işveren olarak asgari ücret görüşmelerinde yer alıyor. 5 hükümet, 5 işveren,5 işçi temsilcisinden oluşan komisyonda, işçilerin talep ve önerilerinin kabul edilmesi zaten imkânsız. Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bir ifadesinde “Biz bakanlık olarak asgari ücrette hakem rolü üstleniyoruz” dedi.  Oysa asgari ücret tespit komisyonunda bakanlık ve işveren temsilci sayıları emekçi kesimin sayılarından fazladır. Bu anlamda asgari ücrette iktidar hakem değil taraftır. Asgari ücret tespitinin esas sorumluluğu mevcut sistemde iktidara aittir.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak belediyelerimizde uyguladığımız yüksek asgari ücreti, halkın iktidarında tüm işçi ve emekçilere uygulayacağız " dedi.  

E Haber Ajansı (EHA)