Kamu bankaları dahil birçok özel banka, konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri taleplerinde başvuru sonuçlarını 29 Mayıs'a kadar açıklamama kararı aldı. İhtiyaç kredilerinde faiz oranlarının yüzde 3,5 seviyelerine yükseldiği görüldü.

Dünya gazetesinin haberine göre, konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 4 seviyelerine çıktığı, ticari, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 ile 3,5 arasında seyrettiği gözlemlendi. Ancak, seçim sonrasında bu oranlarda yeni fiyatlamaların yapılması ihtimali de bulunuyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde getirilen yeni düzenlemeyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin lira, konut kredilerinde ise 250 bin lira sınırlama getirilmişti.

Öte yandan, Merkez Bankası'nın bazı ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi kararı almasının ardından birçok özel banka da kredi taleplerini yeniden düzenledi. Bu çerçevede, birçok banka kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bankacılık kaynaklarına göre, sektördeki belirsizlik nedeniyle bankalar kredi taleplerinde beklemeye geçti. Acil ihtiyaçlar için yardımcı olunurken, genel olarak kredilerde bir duraksama söz konusu oldu. Bireysel kredilerde faiz oranları bugünlerde yüzde 3 ile 3,5 arasında seyretmekte, yani yıllık bazda yüzde 40'a kadar çıkmaktadır.

Bankacılar, ikinci tur seçimlerinin ardından yeni hükümetin izleyeceği ekonomi politikasının belirsizliğine dikkat çekti. Bu nedenle, konut, ticari ve taşıt kredilerinde bir duraksama olduğu ifade edildi. Bankacılık sektörü temsilcileri, regülasyonla bankalara nisan-mayıs dönemi için kredi büyümesinde yüzde 3'ü geçilmemesi kararının bildirildiğini ve aksi halde ilave yüklerin getirilebileceğini belirtti. 

EHA