Araştırmacı ve Yazar Ahmet Almaz BMC Ve Milli Tank Altay Konulu bir makale kaleme aldı. BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. DR. Murat YALÇINTAŞ Altay Tankı ile ilgili müjdeli haberi verdi.
Yazar Ahmet Almaz BMC Ve Milli Tank Altay Konulu makalesinde; "Uzun bir süredir seri üretimi ertelenen Altay Tankı’nın motor problemi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın kararlı tutumu ve desteğiyle ortadan kalktı. Güney Kore’nin Mart ayında test için kullanılacak motorları teslim etmesiyle de motorlar test araçlarına takılarak çalıştırıldı. Böylece Altay tankının seri üretim tarihide belli oldu.
Altay Tankı’nın ana yüklenicisi şirket, marka adıyla BMC. Açılımı ile “British Motor Corporation” yani “Britanya Motor Kuruluşu”
BMC’nin pek fazla bilinmeyen hikayesine bakarsak bu işin arkasında İzmirli sanayici Fevzi ÖZAKAT’ın girişimciliği ve cesaretini görürüz.
Fevzi ÖZAKAT, 1930’lu yıllarda, lastik ve yağ satışı yaparak sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı sarsan büyük ekonomik krizi atlatmaya çalışmaktadır.
Fevzi Bey, 1940’ların başında İzmir’de üç ortağı ile İngiliz Austin ve Morris’in temsilciğini alarak Ege Fren’i kurar.
Bu yıllarda İstanbul’a İzmir’den göç eden kırtasiye ve nalburiye işleri yaparak hızla büyüyen bir girişimci daha vardır: Mehmet Fahrettin ÜRETMEN.
Mehmet Fahrettin ÜRETMEN, 1940’lı yılların sonunda Balat’ta kurduğu çivi üretimini Topçular Kışla Caddesi’nde “Horozlu Alamati Farikası” markasıyla her türlü tel mamulleri üreten bir fabrika haline getirmiştir.
1960’lı yılların başına gelindiğinde İngilizlerin BMC’si Türkiye’de yeni bir fabrika kurmaya karar verir.. İngilizler İstanbul mu, İzmir mi ? Diye arayış içinde iken, İzmirli sanayici Melih GÜRSOY’un İzmir’i tavsiye eden raporu ile İzmir’de karar kılınır. Ve Yüzde 74’ü Fevzi ÖZAKAT’ ait BMC kurulur.
Fevzi ÖZAKAT’ın makine mühendisi oğlu Ergün ÖZAKAT, bir kaç mühendis arkadaşıyla 10 bin parçadan oluşan BMC kamyonlarını yüzde 38’e varan bir yerlilik oranıyla üretmeyi başarırlar.
Artık sadece Türkiye’nin değil, Afrika’nın ve dünyanın birçok ülkesinin yolarında BMC vardır.
Bu tarihlerde Mehmet Fahrettin ÜRETMEN’in işlerine Balkanların en büyük refrakter fabrikası Süperateş’e 1969 yılında Emaş Endüstriyel Metallurji Sanayi ve Tic A.Ş eklenmiş ve yıllarca sürecek Otomotiv, Çimento, Kimya, Demir-Çelik ve genel makine imalat sanayi eklenmiştir.
Bu işler içinde daha çocuk yaşta yetişmeye başlayan ve şu anda BMC’nin İcra Kurulu Başkanı olan Prof.. DR. Murat YALÇINTAŞ, 1980 yılında vefat eden Mehmet Fahrettin ÜRETMEN’in torunu ve İstanbul İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. DR. Nevzat YALÇINTAŞ’ın da oğludur.
Üniversite hocalığı yanında TRT Genel Müdürlüğü, Aydınlar Ocağı Genel Başkanlığı, İslam Kalkınma Bankası (Cidde) Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Başkanlığı, Milletvekilliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İkinci Başkalığı, Baş yazarlık, Türkiye’nin dış meselelerinde kritik dönemlerde arabuluculuk yapmış olan Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ, herkesin yakından tanıdığı bir isimdi.
2016‘da vefat eden Prof. Nevzat YALÇINTAŞ ile 2002 Amerika’nın Irak Macerası “Yalanların Dansı” ve “Komplo” Genesis Yayınları 2002 birlikte yaptığımız çalışmalar daha sonra Prof. Dr. İlber ORTAYLI ve Prof. Dr. Mahir KAYNAK ile ile devam etti.
Murat YALÇINTAŞ’ın 2005’ te İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı olmasıyla kendisinin büyük desteği ile bizimde uzun yıllar sürecek olan İstanbul Ticaret Odası Gazetesi’nde ki “Nostalji” köşesinde ki yazılarımızın yayınlanması süreci başlamış oldu.
İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı görev yaptığı yıllarda, önce Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanı 2009 Yılında Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcı olan Murat YALÇINTAŞ, bu süre içinde başta Fransa Legion d’Honneur Nişanı, İtalya Devlet Nişanı, Belçika Kral II Leopold Yüksek Madalyası ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Akademisi Fahri Profesörlük unvanlarının bulunduğu bir çok ödülün de sahibi oldu.
İki dönem İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı yaptıktan sonra İstanbul Ticaret Odası Ticaret Üniversitesi’nde akademik çalışmalara devam eden Murat YALÇINTAŞ, geçtiğimiz yılın haziran ayında İstanbul Ticaret Odası’nda Profesörlük cübbesini giydi.
Aynı tarihte TOSYALI HOLDİNG’in BMC’i satın almasıyla BMC’nin CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı olan Prof.Dr. Murat YALÇINTAŞ aynı zamanda BMC’nin Milli Tank ALTAY’ın ana yüklenicisi olmasıyla ALTAY Tankı’nın da üretiminden sorumlu tepe yöneticisi konumuna geldi.
Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat TOSYALI, babası Şerif TOSYALI’nın 1952 yılında başlattığı soba üretimini bugun 3 kıtada 10 bin kişi ile üretim yapan uluslararası bir çelik devine dönüştürmüş durumda.
Fuat TOSYALI, Necmettin Bilal Erdoğan’ın Başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ’ın ilk kurucuları arasında yer aldığı İlim Yayma Vakfı’nın mevcut kurucular kurulunda Prof. Dr. Murat YALÇINTAŞ ile birlikte yer almaktadır.
Fuat Tosyalı 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.
İşte size Girit göçmeni, ÖZAKAT ailesinin İngilizlerle başlayan 1989’da tamamı ÇUKUROVA HOLDİNG'’e devredilen 2015’te SANCAK Grubuna geçen ve KATAR Devleti’nin de yüze 49’ hissesine sahip olduğu ve son olarak yüzde 51’i ve yönetimi TOSYALI HOLDİNG’e geçen BMC’nin ve İcra Kurulu Başkanı kardeşim Prof. Dr. Murat YALÇINTAŞ’ın kısa hikayesi.
Altay Tankı’nın testleri tamamlandıktan sonra seri üretime geçilerek 2023’ün ilk aylarında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor" dedi.
EHA