Şişli Belediyesi tarafından 2 Haziran tarihinden itibaren düzenlenen, Dünya Gazetesi Kültür Sanat Editörü Faruk Şüyün’ün hazırladığı ‘Hatırlara Yolculuk’ etkinliklerinin 26 Temmuz tarihindeki son konuğu 12 Eylül döneminde idamla yargılanan toplumcu şair Nevzat Çelik oldu. Program, Şişli Belediyesi’nin Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube hesaplarından canlı yayınlandı.

 İdamla yargılandı

Nevzat Çelik’in hayat kesitlerine yer verilen programda, 12 Eylül darbesinden hemen önce hapse girdiğini, darbe sonrasında ise idamla yargılandığını söyleyen Çelik, “Bizim kuşak okuyan bir kuşaktı. Ben ortaokul lise yıllarında tüm dünya klasiklerinin hemen hepsini okumuş, politikleşmeye başladığım dönemde de Marksist literatürün büyük bir kısmını bitirmiştim. Hapiste, dışarısıyla tek iletişim kaynağımız mektuplardı. Sanırım idamla yargılanmamın vermiş olduğu ruh haliyle mektuplarımı şiirsel bir dilde yazdığımı fak ettim. Daha öncesinde şiir yazmamış, şair olmaya heves etmemiştim; ancak bir süre sonra şiirler yazmaya başladım” dedi.

 İmza günleri yoğun geçiyordu

1981 ortalarında yazdığı bir şiiri ablasının, o dönem yayınlanan Edebiyat’81 dergisine gönderdiğini ve derginin de şiiri yayınladığını aktaran Nevzat Çelik, şiirinin A. Kadir, Gülten Akın gibi önemli şairlerce takdir gördüğünü, derginin birinci yıl dönümü sayısında da kapakta yine aynı şiirinin bir dizesini yayınladıklarını belirtti. Ardından, 1984 yılında “Şafak Türküsü” adlı şiir dosyası Akademi Kitabevi Şiir Ödülü birincilik ödülünü alarak kitaplaştı. 1987 sonunda hapisten çıkan Çelik, o dönemde kitaplarının imza günlerinin yoğun ilgi gördüğünü öyle ki, Ankara’ya bir günlüğüne gittikleri imza gününden bir hafta on gün dönemediğini ifade ederek şöyle devam etti:

“İmza günü sabah 10:00’da başlayıp gece 12:00’ye dek sürerdi ve kuyruk metrelerce uzayarak sokağa taşardı. Ben bu imza günlerinin basit bir etkinlik değil de o dönemde bir protesto gösterisi olduğunu düşünmüşümdür hep.”

 Programda “İtirazın İki Şartı” adlı şiirini de izleyicilere okuyan Nevzat Çelik şimdi aramızda olmayan dostları Aziz Nesin, Ahmet Erhan, Ahmet Kaya, Didem Madak ve Küçük İskender ile olan hatıralarında da söz etti.

 Nevzat Çelik kimdir?

1960'ta Boyabat'ta doğan Nevzat Çelik, 1965'te ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Mart 1980 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA) Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu (UESYO) Grafik bölümü birinci sınıfta okurken tutuklandı. Dev-Sol davasından idam istemiyle yargılandı.1984'te Şafak Türküsü adlı şiir dosyası Akademi Kitabevi Şiir Ödülü birincilik ödülünü alarak kitaplaştı. 1985 yılında İTÜ İşletme Fakültesi Öğrenci Derneği tarafından ülke çapında yapılan şiir yarışmasına bir şiiri ile katıldı ve bu yarışma 1986 yılında sonuçlandı, Çelik'in şiiri yarışmaya katılan 1350 kadar şiir arasından ilk ona girdi; ama birinci olamadı. 1987'de Müebbet Türküsü adlı şiir kitabı Poetry International ve Hasan Hüseyin Şiir Ödülünü aldı. Daha sonra hiçbir yarışmaya katılmadı.

1987'nin aralık ayında tahliye oldu. 1990'da iki şiir kitabı daha çıkardı; Suda Seken Hayat ve Yağmur Yağmasaydı. 1998 Ekim ayında Sevgili Yoldaş Kurbağalar adlı şiir kitabı, 2005 Nisan'ında ise ilk romanı Bağışlanmış Hüzün yayımlandı.

EHA