Şişli Belediyesi tarafından sosyal medya aracılığıyla düzenlenen ve edebiyatımızın usta isimlerinin konuk olduğu “Hatıralara Yolculuk” etkinlikleri Pazar günlerimize renk katmaya devam ediyor. “Hatıralara Yolculuk” un bu haftaki konuğu, şair ve yazar Sunay Akın oldu.

 Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen, Dünya Gazetesi Kültür Sanat Editörü Faruk Şüyün’ün hazırladığı ‘Hatırlara Yolculuk’ etkinliklerinin 19 Temmuz tarihindeki konuğu şair ve yazar Sunay Akın oldu. Program, Şişli Belediyesi’nin Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube hesaplarından canlı yayınlandı.

 Deniz Gezmiş müzesi açacak

Sunay Akın’ın hayat kesitlerine yer verilen programda; yazarın doğduğu Trabzon’un Maçka ilçesinden göç eden ailesinin, İstanbul’a yerleşmesi sonrasındaki çocukluk hatıralarına yolculuk yapıldı. İstanbul’da ilk arkadaşının sinemanın o yıllardaki çocuk yıldızı “Ömercik” adıyla tanınan Ömer Dönmez olduğunu söyleyen Sunay Akın, Üsküdar Harem’de oturdukları Şerif Kuyusu Sokak’ta Ömercik’in yanı sıra, Deniz Gezmiş ve ailesi ile tiyatro ve sinemamızın dev ismi Muhsin Ertuğrul’un da oturduğunu belirtti. Deniz Gezmiş’in kardeşleri Bora ve Hamdi Gezmiş ile de yakın olduklarını söyleyen Akın, yarım asırdır dost olduğu ve geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Hamdi Gezmiş ile birlikte bir Deniz Gezmiş müzesi açmak için çalıştığını, önümüzdeki dönemde müzenin açılacağını da sözlerine ekledi.

 “Lefter’den destek aldım”

Gençlik yıllarında Hasköy Spor’da kalecilik de yaptığını aktaran Sunay Akın, Yeşilköy’de oturdukları yıllarda, kapı komşuları olan Fenerbahçeli efsane futbolcu Lefter Küçükandoyadis’in kaleciliğe başlamasında teşvik ve desteğinin olduğunun da altını çizdi.

Doksan dakika sahada sırtını takım arkadaşlarına dönmeyen tek oyuncunun kaleciler olduğunu, rakip kaleci gol yediğinde sevinmeyip kendileri yemiş gibi üzüldüklerini söyleyerek böyle örnek bir dayanışmanın olduğunu belirten Sunay Akın, önümüzdeki yıllarda bir kaleci müzesi açmayı düşündüğünü de ekledi.

 Yeni kitap “Hissi Senetler”

Programda kısa bir süre sonra çıkacak kitabı “Hissi Senetler” den de söz eden Akın, “Kitabımda tarihi tarih yapan vicdanlı, dürüst, bilim ve sanatı kendilerine kanat yaparak uçan insanları anlattım” dedi.

 Her Pazar saat 14:00’de Şişli Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan “Hatıralara Yolculuk” etkinliklerinde gelecek haftanın konuğu şair Nevzat Çelik olacak.

 Sunay Akın kimdir?

12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu (bu yüzden 18 yaşından beri doğum gününü kutlamamaktadır). Ailesi, onun daha iyi eğitim görebilmesi için 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. Lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fizik Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu.

İlk şiir kitabı 1989'da 'Makiler' adıyla yayınlanır. Arkadaşlarıyla birlikte 1989'da Yeni Yaprak şiir dergisini ardından, 1990 yılında da Olmaz adlı şiir dergisini çıkardı. Adını Cemal Süreyya'nın koyduğu bu kitabı 'Antik Acılar, Kaza Süsü, 62 Tavşanı' izler.

1987 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü'nü Noktalı Virgül adlı dosyasıyla aldı. 1990 yılında ise Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü Makile şiiri ile kazandı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders verdi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 5 yıl boyunca hem ders verdi hem ders aldı. Bu deneyimin de yardımıyla, tek kişilik oyunlar hazırlayıp oynamaya başladı. Türkiye'nin çok sayıda merkezinde ve yurtdışında (Frankfurt, Nürnberg, Londra) sayısız kez tek kişilik oyunlarını sergiledi.

23 Nisan 2005 tarihinde 11 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncaklarla, yıllardır hayalini kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi'ni Göztepe, İstanbul'da ailesine ait dört katlı tarihi bir konakta açtı. Müze, Türkiye'de türünün ilk ve tek örneği olup, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne 2010 yılı için aday olmuştur.

EHA