Nilüfer Belediyesi, Bursa’nın marka değerlerinden biri olan Hasanağa enginarı üzerine kurulu mutfak kültürünü ve enginarlı tarifleri, gelecek nesillere aktarmak için bir kitapta topladı. “Yemek dünyasının Oscar’ı” olarak anılan Gourmand ödüllü şef Aydan Üstkanat’ın, leziz tariflerini kaleme aldığı “Çanak” adlı kitabın tanıtımı Pancar Deposu’nda yapıldı.
Yılardır Bursa ve Nilüfer’in yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla başta festivaller olmak üzere birçok etkinliğe imza atan Nilüfer Belediyesi, coğrafi işaretli Hasanağa enginarının lezzet yolculuğunu, hazırladığı kitapta gelecek nesillere aktarmak için topladı.
“Yemek dünyasının Oscar’ı” olarak anılan Gourmand ödüllü gastronomi yazarı ve yemek fotoğrafçısı şef Aydan Üstkanat’ın, leziz tariflerini kaleme aldığı “Çanak” adlı kitabın tanıtımı Pancar Deposu’nda yapıldı. Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, eşi Zeynep Terzioğlu Erdem, CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal,
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı
Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir de katıldı.
Tanıtımda konuşan Başkan Turgay Erdem, yöresel lezzet ve ürünlerin tanıtımı
ve kitabın hayata geçirilmesindeki süreci anlattı. Yemek kültürünün, yaşanılan
coğrafya ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyen Erdem, “Yaşadığınız
coğrafyanın endemik yapısı, orada yaşayan insanların mutfak kültürünü de
belirler. Ege’de ot yemeklerinin, Güneydoğu’da et yemeklerinin ağırlıkta olması
gibi. Anadolu her bakımdan o kadar zengin bir yapıya sahip ki, bu durum
mutfak kültürümüze de yansımış durumda. Osmanlı mutfağının zenginliği,
bugün hala tüm dünyada bilinen bir gerçektir. Bizim geleneksel mutfak
kültürümüzde tencere yemekleri vardır ve sağlıklı olan beslenme tarzı da budur
zaten. Günümüzde değişen yaşam tarzlarımızla birlikte yemek kültürümüz de
değişiyor ve yeni nesil daha çok “fast food”a yöneliyor. Ancak hem geleneksel
yemek kültürümüze, hem de yöresel ürünlerimize sahip çıkmayı çok
önemsiyoruz. O nedenle Hasanağa enginarı, Ürünlü biberi, Akçalar-Fadıllı inciri
gibi yöremize özgü ürünleri tanıtmak amacıyla yıllardır yerel şenlikler-
festivaller yapıyoruz, üreticilerimize pazarlama ve satış desteği veriyoruz” dedi.
Türkiye’nin en iyi enginarının Nilüfer’de, Hasanağa bölgesinde yetiştiğini ifade
eden Erdem, “Nilüfer Belediyesi olarak 2007 yılından buyana Hasanağa Enginar
Festivali’ni düzenleyerek, bu ürünü bütün ülkeye tanıtmak için çaba sarf
ediyoruz. 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvuru
sonucunda, 2020 yılında Hasanağa enginarı coğrafi işaret tescilini aldı.
Türkiye’de ilk kez Urla sakız enginarının ardından, ikinci olarak tescil alan
enginar, Hasanağa enginarı oldu. Bursa yemek kültüründe geçmişten beri
önemli bir yeri olan Hasanağa enginarı, eşsiz özelliklerini Nilüfer’in ikliminden,
toprağından, suyundan alıyor. Doğal olarak bu bölgenin mutfak kültüründe de
enginarın önemli bir yeri var.
Yıllardır Hasanağa Enginar Festivalleri kapsamında yaptığımız Enginarlı Lezzetler Yarışmaları’nda, yöre kadınları
tatlısından tuzlusuna enginarla yaptıkları yiyecekleri sunarak kendi mutfak kültürlerini de tanıtıyorlar. Ve her seferinde enginarla neler yapabildiklerine hayret ediyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak işte bu kültüre sahip çıkmak istedik.
Bursa’nın marka değerlerinden biri olan Hasanağa enginarı üzerine kurulu bu
mutfak kültürünü ve enginarlı tarifleri bir kitapta toplayıp, kalıcı hale getirerek
gelecek nesillere aktarmak istedik. Ve coğrafi işaretli Hasanağa enginarının
lezzet yolculuğu “Çanak” kitabında toplandı. Ödüllü şef Aydan Üstkanat’ın,
leziz tariflerini kaleme aldığı kitabımızı bugün sizlerle buluşturmaktan mutluluk
duyuyoruz” diye konuştu.
Etkinliğe katılan CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal da
Nilüfer Belediyesi’nin tarım ve yöresel ürünlerin tanıtımına yaptığı
çalışmalardan övgüyle söz etti. Dünyada tarımsal üretim ve değerlendirmesinin
önemine değinen Sarıbal, “Dünya giderek yaşamsal anlamda krizlere doğru
sürükleniyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma beraberinde birçok sorunu
ortaya çıkartıyor. Su ve gıda krizi tüm insanlığı derinden etkileyecek.
Belediyelerimizin kamu ve devleti yapamadığını yapması çok önemli.
Toplumumuzun daha sağlıklı yetişebilmesi doğru beslenmeden geçiyor. Nilüfer
Belediyesi bu konuya yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Dünyanın en güzel
enginarının Nilüfer’de Hasanağa’da yetişmesi büyük nimet. Bunu gelecek nesillere aktarmak ve sahip çıkmak için yapılan bu çalışmalar çok değerli” diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de Nilüfer Belediyesi’ni Hasanağa’nın
değerini gelecek nesillere aktardığı için teşekkür etti. Belediyeciliğin sadece
altyapı, üst yapı olmadığını kaydeden Öztürk, “Nilüfer Belediyesi bu anlamda
zaten öncü çalışmalara imza atıyor. Bu kitaba bakıldığında tarımla uğraşan
insanların ürünlerinin değerini yükseltmeyi hedeflediğini görüyoruz. Bu kitap
enginarın faydasını ve lezzetini anlatıyor. Gelecek nesillere ve tüm dünyaya
Hasanağa’yı, Nilüfer’i anlatması bakımından çok önemli bir kalıcı eser olmuş
emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.
Enginarın damak tadı ve sağlık açısından besin değeri olarak büyük zenginliğe
sahip olduğunu belirten CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir de
yapılan çalışmanın önemine işaret etti. Nilüfer Belediyesi’nin yöresel ürün ve
lezzetlerin tanıtımı açısından önemli işlere imza attığını kaydeden Özdemir,
“Bizlerde göreve geldiğimiz takdirde bu tür çalışmaları ileriye taşımak adına
gereken önemi göstereceğiz. Nilüfer birçok kimliği barındırıyor. Tarım, sanayi,
kültür-sanat, spor kenti. Biz her yerde ‘Nilüfer’in köylüsünü Nilüfer’in efendisi
yapacağız’ diye söylüyoruz. Tarımı da tüm alanlarda olduğu destekleyeceğiz.
Tarım alanlarına dokundurtmadan üreticinin daha çok gelir elde etmesi için
gereken çalışmaları yapacağız. Bu anlamlı eseri gelecek nesillere aktarmak
adına yapılan çalışmayı çok değerli buluyor, emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Çanak adlı kitabın yazarı şef Aydan Üstkanat da konuşmasında projenin gelişim süreci ve içeriği hakkında bilgiler verdi. Egeli olarak Enginar ile gönül bağı olduğunu ifade eden Aydan Üstkanat, “Enginara aşığım diyebilirim. 30 yıllık mesleki tecrübemi daha önce bir kitapta toplamıştım. Daha sonra Nilüfer Belediyesi benimle iletişime geçti. Hasanağa’nın çanak enginarı bana çok büyük enerji verdi. Yeni reçetelerimi birikimlerimi bu kitaba aktardım.
Meslek hayatımın içerik açısından en keyif aldığım çalışmalarımdan birisi oldu. Nilüfer Belediyesi bana güvendi ve çok güzel çalışma ortaya çıktı. Türkiye’de umarım u kitap çok değerli yer edinecek” diye konuştu.
Konuşmaların ardından şef Aydan Üstkanat ‘Çanak’ adlı kitabı, katılımcılara günün anısına imzaladı. Etkinlik sırasında kitabın içerisindeki tariflerinde yer aldığı enginarla hazırlanan ikramlıklar katılımcıların beğenisine de sunuldu.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa
ENGİNARLI LEZZETLERİN HİKAYESİNİ ANLATAN 'ÇANAK' İSİMLİ KİTAP TANITILDI
Nilüfer Belediyesi, Bursa’nın marka değerlerinden biri olan Hasanağa enginarı üzerine kurulu mutfak kültürünü ve enginarlı tarifleri, gelecek nesillere aktarmak için bir kitapta topladı. “Yemek dünyasının Oscar’ı” olarak anılan Gourmand ödüllü şef Aydan Üstkanat’ın, leziz tariflerini kaleme aldığı “Çanak”adlı kitabın tanıtımı Pancar Deposu’nda yapıldı.

09 Mart 2024, Cumartesi - 19:42