Hükümetin Türkiye geneli boş olan 20 Bin kişilik Din Görevlisi kadrosuna sınavları kazanıp atamayı bekleyen 5 Bin 242 kişiyi yerleştireceği bildirildi.
Daha önce 6.03.2022 tarihinde meclisten geçen Diyanet Akademisi kanunu ile Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) artık KPSS, yazılı ve sözlü ile doğrudan atama yapmıyor.
Geçen yazdan beri din görevlisi olmak için bekleyen 5 bin 242 kişi bütün sınavları başarıyla geçmiş ve bekletilerek mağdur edilmiştir. Söz konusu kanun mevcut iken 2022 Ekim gibi DİB yedeklere atama yapmıştır. Yine 2023 Mayıs ayında ise vekil İmam-Hatip ve müezzinleri kadroya geçirmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Bilindiği üzere ülkemizde 06.02.2023 tarihinde yaşanılan ve bütün ülkeyi derinden sarsan Deprem felaketi, Yedek ve vekil atamalarının akademi eğitimi verilmeden yapılması, Depremzedelerin hala eğitim merkezlerinde olması, Seçim dönemi olması ve Diyanet Akademisinin beklenen seviyede hazır olmaması gibi sebeplerle Geçen yazdan beri din görevlisi olmak için bekleyen 5 bin 242 kişi göreve başlatılamıyor.
Diyanet Akademisi yeni göreve başlayacak asil kadrolu din görevlisi memurların intibak ve eğitim sürecini kapsıyor ve 8 ay süren bir sürece sahip.
Din Görevlisi kadrosuna sınavları kazanıp atamayı bekleyen 5 Bin 242 kişinin ayrıca çoğu evli ve çocuklu olması nedeniyle 8 ay sürecek kurs nedeniyle aile bölünmüşlüğü yaşayabileceği dile getirildi.
Cami-Kuran kurslarındaki 20.000’den fazla münhal kadro açığı var. Ayrıca emekliliği gelmiş 5 bin kadar kadro da emekli olmayı bekliyor.
Din Görevlisi kadrosuna sınavları kazanıp atamayı bekleyen 5 Bin 242 kişi Diyanet Akademisi kanununda herhangi bir özlük hakkına yer verilmemesi gibi haklı gerekçelerden hareketle tek seferliğe mahsus atama beklediklerini ifade ettiler.
EHA