Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Büyükşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlattı. Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet Köyü sakinleri, 6 bin dönüm arazilerinin satılmasına karşı mücadele başlattı. Dün ihalenin yapıldığı Karacabey Belediyesi önünde toplanan köylüler, topraklarını geri alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış. 1978 yılında yapılan kadastro çalışmasıyla, bu devasa arazi köy tüzel kişiliğine kaydedilmiş.
Hürriyet halkı da devlete güvenerek, ileride bir sorun yaşayabileceklerini düşünmedikleri ve kullanım izni kendilerinde olduğu için bu duruma itiraz etmemiş. 2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. Muhtarlık öncülüğünde açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi. Hürriyet Köyü Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Başkanı Bayram Efe bu zamana kadar söz konusu arazinin Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahsa satıldığını aktardı.
Bayram Efe; “Hürriyet Köyü sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık olabilmesi için kendi hakkından feragat ederek otlaklığını ayırmıştır. 1978’de köy tüzel kişiliğine geçirilen bu alan 6360 kanunu altında ezilmiş ve bu statüdeki yerler belediyelerce satılmaktadır. Biz anayasada bir düzeltme istiyoruz, Türkiye’de emsali tek fakat mağduru çok olan bu yasanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Karacabey Belediye Başkanı ile karşı karşıya gelmek istemiyorduk, fakat köyümüze davet ettiğimizde köyümüzde hiçbir sorun olmadığını söyledi ve bizi azarladı. Bununla ilgili bir an önce gereğinin yapılmasını istirham ediyoruz. Bizde dernek olarak Bakanlarımızla, siyasi partilerin Genel Başkanlarımızla görüştük. Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat kurum ile yaptığımız samimi görüşmeden sonra istinaden konunun araştırılacağını ve ilgili olacağını söylemesi bizi umutlandırdı.
Dışişleri Bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlu konunun kendi Bakanlığı’na bağlı olmadığını fakat dikkat çekici olduğunu söyleyerek konuyu anlatan bir yazı istediğinde kendisine mektubu muzu teslim ettim mektubunuzu teslim alan sayın bakan konuyla ilgileneceğini gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bize geri döneceğini iletiler. İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu yine katılımcılar arasındaydı kendisine daha önce mesaj attığımızı Özel kalemine ve kendisine bilgi verdiğimizi fakat hala sonuç alamadığımızı ilettim kendisi konuyla ilgili tekrar bilgi ve konuyu anlatan bir mektup teslim ettik. Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş dikkatli bir şekilde bizi dinledi. Yine katılımcılar arasında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi sorunu pek anlamadığından olsa gerek “ben Tarım bakanıyım benimle alakası ne” diyerek sorunca satılan yerler belediyece satılsa da buraları köylümüzün şahsi mülküdür ve buraların özel şahıs özel mülkiyete tabi olduğunu belgelerimizin olduğunu anlattım. Köyler ve tarım yerlerinin bakanlığına bağlı olduğunu söyleyince mektubumuzu aldı.
EHA - Yılmaz Efe