İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Kestel ilçesinde 1. Sınıf Tarım Arazisine kurulmak istenen İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Projenin arsa ve inşaat olmak üzere toplam imalat maliyeti ile ilgili bilgi isteyen Türkoğlu, proje tamamlandığında toplamda ne kadar TL’lik gelir elde edileceğinin de açıklanmasını istedi.
“Proje kapsamındaki arazilerin kaç metrekarelik kısmı TOKİ eliyle kamulaştırılmış ve toplamda kaç metrekarelik arazi, ‘satış vaadi sözleşmesi’ ile ‘SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu Konut Yapı Kooperatifi’ne satılmıştır?” diye soran Türkoğlu, Bursa Valiliği tarafından 22 Mayıs 2024 tarihine kadar askıya çıkarılan proje için, belediyelerden görüş ve onay alınıp alınmadığını da sorguladı.
Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konu ile ilgili soru önergesi aynen şöyle:
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim."
Sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkemizde; hızlı ve kontrolsüz bir ekonomik büyüme, bazı şehirlerimizde ne yazık ki telafisi olanaksız sorunlara yol açmaktadır.
Kontrolsüz sanayileşme; özellikle doğal çevrenin hızla değişmesine ve bulunduğu bölgede yaşamsal problemleri de doğmasına yol açmaktadır.
Ülkemizde de çokça yaşanmaya başlanan hayati sorunlar; endüstriyel gelişme ile özellikle tarımsal ve kentsel gelişme projeleri arasındaki tutarsızlıklarla yakından ilişkilidir.
Yoğun sanayileşmenin sonucu ortaya çıkan doğal ve çevresel sorunların, insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin artmasıyla birlikte, devlet ve kent yöneticilerinin konuya her zamankinden çok daha duyarlı yaklaşmaları gerekmektedir.
Buradan hareketle;
SORU 1- Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulmak istenen “İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi” tam olarak hangi ada ve pafta üzerindedir? Toplamda kaç metrekarelik bir alanı kapsamaktadır?
SORU 2- Bu arazinin ne kadarı orman vasıflı, ne kadarı 1. Sınıf Tarım Arazisi niteliğini taşımaktadır?
SORU 3- Bursa Valiliği tarafından 22 Mayıs 2024 tarihine kadar askıya çıkarılan proje ile ilgili olarak, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden görüş ve onay alınmış mıdır, alınmışsa ilgili tarih ve sayı numarası nedir?
SORU 4- İlgili projeye dair, Bursa-Kestel İlçesi, Soğuksu ve Seymen mahalleleri sakinleriyle görüşülmüş müdür, söz konusu arazilerde pay sahibi vatandaşların onayı alınmış mıdır?
SORU 5- Söz konusu proje için; 1/100 binlik çevre düzeni planı, 1/50 binlik planın ve 1/1000’lik uygulama planının aynı anda askıya çıkarıldığı doğru mudur?
Soru 6- Proje kapsamındaki arazilerin kaç metrekarelik kısmı TOKİ eliyle kamulaştırılmış ve toplamda kaç metrekarelik arazi, “satış vaadi sözleşmesi” ile  “SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu Konut Yapı Kooperatifi”ne satılmıştır?
SORU 7- Bu projenin arsa ve inşaat olmak üzere toplam imalat maliyeti nedir? Proje tamamlandığında toplamda ne kadar TL’lik gelir elde edileceği hesaplanmaktadır?
SORU 8- Bölge tarımının bu projenin hayata geçmesiyle birlikte ne kadarlık bir kaybı söz konusu olacaktır?
SORU 9- Sanayi bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte doğacak olumsuz çevresel faktörlerin; bölgenin havasını, suyunu, yeşilini, doğasını, dolayısıyla tüm yaşamsal değerlerini hangi ölçüde etkileyeceği yönünde, bilimsel bir tespit ya da herhangi bir somut rapor var mıdır?
EHA - Yılmaz Efe - Bursa