KAĞANDER Stratejik Araştırmalar Merkezinin organize ettiği “Anadolu Oğuzları Biz Kimiz?” konulu konferans ve Osmanlı’nın Kuruluşunun 725. Kuruluş yıldönümü etkinliği yoğun ilgi gördü. Osmangazi Belediyesi Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından stratejik araştırma merkezine gönül veren Alpler, Erenler ve davetliler katıldı.
Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, 22. Dönem Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu, Beylerbeyi Niyazi Çapa’nın da katıldığı organizasyonda Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim’de konferans verdi.KAĞANDER Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Eğitimci Mustafa Bay, “varlık nedenimiz, paradigmamız muhteşem bir maziden daha ihtişamlı bir geleceğe köprü olmak. Bu köprü oğuz köprüsüdür” diyerek konukları selamladığı konuşmasında, Göktürklerden Oğuz Boylarına, Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyeti tarihine giden süreçleri anlattı.
Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu’da, Türkiye’nin dört bir yanından gelen konuklara teşekkür etti.
Beylerbeyi Niyazi Çapa’da, Osmanlının Kuruluş sürecini, yönetim felsefesini ve çağ açıp çağ kapatan devrimlerini anlattı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim’de Göktürkler ve Oğuz Boyları konusunda önemli bilgiler verdi. Konargöçer ya da yarı göçebe toplulukların geçim kaynağı olduğu için hayvancılıkla uğraştığını anlatan Sevim, “Romalılar göçebelere barbar dedi.
Bunu daha önceleri Kuzey Avrupalılara söylüyordu. Avrupalılar topraklarına yerleşince bizler için bu barbar kelimesini yaftalamaya çalıştılar. Ama Oğuzlar göçebe ve barbar değildiler. Hayvancılık, dokumacılık konusunda öncüydüler. Dokuma, Aba ve Keçe üretiminde önemli gelişmeleri başlattılar. Yaz aylarında Altay yaylaları, kış aylarında Gobi Çölü ve Turfan çukurlarında yarı göçebe veya konargöçer olarak yaşadılar” dedi. 
On Medya ekranlarından canlı olarak yayınlanan etkinlikte, davetlilere ve konuşmacılara çeşitli hediyeler takdim edildi. Gecenin sonunda da davetliler tarhana çorbası ve turşu ikramıyla ağırlandı. 
EHA - Yılmaz Efe - Bursa