Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkemizde üretilen 1 milyon 200 bin ton kırmızı ette, yüzde 22’lik orana sahip olan küçükbaş hayvan etini yüzde 25’in üzerine, 264 bin ton olan tüketim miktarını da 300 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Hatay Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Olağan Genel Kuruluna katılan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, burada yaptığı konuşmada küçükbaş hayvan eti tüketiminin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Küçükbaş hayvan eti tüketiminin arzu edilen seviyede olmadığının altını çizen Çelik, “1 milyon 200 bin ton olan kırmızı et üretiminde küçükbaşın payı yüzde 22 oranla sadece 264 bin tondur. Bu oranı yüzde 25’e çıkararak tüketim miktarını da 300 bin tona yükseltmeliyiz” dedi.
Genel Başkan Çelik, “Kırmızı et tüketimimiz hızla artıyor. 2012’de 941 bin ton, 2014’te 1 milyon 9 bin ton olan kırmızı et tüketimi, 2019’da 1 milyon 208 bin tona çıktı. Tüketim, 7 yılda 267 bin ton arttı. Ülkemizde gelir seviyesi arttıkça kırmızı et tüketimi de artacak. Kırmızı et tüketimi 2030’a kadar yüzde 70’den fazla artacak. Olağanüstü bir şekilde artan tüketimi karşılamak zorundayız. Aksi takdirde döviz ödeyerek ithalat yapmak zorunda kalırız. İthalattan kurtulmanın yolu da küçükbaş hayvancılıktan geçiyor. Ülkemizde küçükbaş hayvan sayısı hızla artırılabilir. Nitekim 2020 yılında küçükbaş hayvan sayısı 54 milyonu aştı. Küçükbaş hayvan sayısının nüfus başına bir tane düşecek şekilde 90 milyona ulaşması halinde, et veriminde hiç değişiklik olmasa bile küçükbaş hayvan eti üretimi yüzde 84 artacak” ifadelerini kullandı. Başkan Çelik, Hatay’da nüfus başına düşen küçükbaş hayvan sayısının da azlığına dikkat çekerek, “1 milyon 660 bin nüfusu olan Hatay'da 473 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Nüfus başına değerlendirdiğimizde 3 buçuk kişiye bir hayvan düşmekte. Hatay'da bu sayıyı artırmalıyız. Hatay’ın nüfusu dikkate alındığında küçükbaş hayvan sayısı 1 buçuk milyonun üzerinde olmalıdır” diye konuştu.
Hayvanların et verimlerinin artırılması için de üstün verimli ırklar kullanılarak ıslah çalışmaları yapılması gerektiğini ifade eden Çelik, “Bu konuda, yerli ırklarımızdan bazıları yabancı kültür ırkları ile melezlenerek verim kapasiteleri yükseltilmektedir. Bu bağlamda Merkez Birliğimiz ve Birliklerimizin uyguladığı Soy kütüğü ve Ön soy kütüğü projesi, Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi, Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi, Model Koç Teke Test İstasyonu Projesi gibi projelerimizle de küçükbaş hayvancılığımızda verimliliğin artırılması amaçlanmaktadır” dedi.
EHA