Marmara ve İç Anadolu İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) ve İntegral Yatırım iş birliğinde Bursa’da “Halka Arz ve Finansal Çözümler” konulu bir toplantı gerçekleştirildi.
Halka arz kriterlerini sağlayan firma temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, ilk olarak 11 dernekten oluşan federasyona ilişkin bilgiler verdi. MARSİFED’in bağlı olduğu TÜRKONFED’in ise 26 bölgesel ve 4 sektörel federasyondan oluştuğunu söyleyen Başkan Akın, “TÜRKONFED bünyesindeki firmalar bugün Türkiye ihracatının yüzde 80’ini yapıyor” dedi.
TÜRKONFED bünyesindeki çok sayıda şirketin halka arz yoluyla borsada işlem gördüğünü belirten Akın, “Günümüzde şirketler, finansman ihtiyaçları başta olmak üzere, sağladığı avantajlardan faydalanmak için halka arzı gündemlerine alıyor. Halka açık bir şirket olmanın sağladığı birçok üstünlük var. Halka arz, finansman kaynağı, kurumsal yönetim, marka bilinirliği, yüksek kredibilite ve likidite gibi önemli avantajları beraberinde getiriyor. MARSİFED olarak, bağlı derneklerimizin, belli kriterleri taşıyan üyelerini halka arz konusunda bilgilendirmek amacıyla böyle bir toplantıyı organize ettik. İş birliği için İntegral Yatırım şirketine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Toplantıda bir sunum yapan İntegral Yatırım Kurumsal Finansmandan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Savuran ise, günümüzde artan kredi maliyetleri nedeniyle şirketlerin finansmana erişiminin giderek zorlaştığını, bu aşamada da halka arz seçeneğinin cazip hale geldiğini ifade etti. Halka arz tekniğinin, finansman olanağı ve sermaye artırımı konusunda firmalara destek sağladığını bildiren Savuran, “Halka arz ile şirketler, büyümelerini hızlandıracak fonlara erişim imkanına kavuşuyor. 
Ayrıca, şirketin kurumsallaşması, finansal ve mali raporların uluslararası standartlara kavuşması, şirket/marka bilinirliği, büyüme potansiyeli ve şirket değerini yükseltmesi halka arz ile elde edilebilecek kazanımlar arasında yer alıyor. Tabi ki, halka arz sürecinde firmaların hukuki ve finansal anlamda dikkat etmesi gereken konular var. Birçok farklı parametrenin ele alınması gerekiyor. Halka arz olmak isteyen firmalar mutlaka profesyonel destek almalılar” şeklinde konuştu.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa