Gayrimenkul Danışmanı ve Mülk Yöneticisi Mehmet Adak, 'Mülk Yönetimi' adlı bir makale kaleme aldı.

Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Adak, 'Mülk Yönetimi' adlı makalesini ayrıca;  www.mevlutyigit.com web adresinde de yayınlattı. 

Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Adak  Makalesinde; "Mülk yönetimi; etkin ve verimli kullanım analizi, rayiç bedel araştırma, kiralama hizmeti, kira takibi, vergi ve sigorta takibi, aidat ve fatura takibi, tamir ve bakım hizmeti ve satış hizmetlerini kapsayan ciddi sorumluluk ve bilgi gerektiren bir iştir.

Konut, ticari, arsa ve arazilerinizin yönetimini profesyonel ve güvenilir bir şirkete veya gayrimenkul danışmanına teslim edebilirsiniz. Peki, mülklerinizi yönetecek bu kuruluş veya kişinin yeterlilikleri neler olmalıdır? İşte bu yazıda mülk yöneticisinin görev ve sorumluluklarını anlatacağım.

Müşterilerimiz, hukuki sorunlarla uğraşmamak, vergilerinin zamanında ödendiğinden emin olmak, idari işler için zaman kaybı yaşamamak ve mülkünden maksimum verim almak için mülklerini profesyonel ve güvenilir bir ele teslim etmek ister.

Mülk yönetimini yaptığımız müşterilerimize zaman kazandırmakla, işlerini sistemli bir takip programıyla takip edip onlara düzenli raporlar sunmakla, gerekli hukuki bilgiyi vermekle, vergi mevzuatına hâkim olmakla ve gayrimenkulleriyle ilgili A’dan Z’ye hizmet anlayışı sağlamakla mükellefiz.

Değerleme hizmetlerimizle gayrimenkulün değeriyle ilgili doğru ekspertiz raporları hazırlamak, bölgedeki kira rayiçlerini doğru tespit etmek ve bölgeye yeni (devlet veya özel) yatırımların yapılıp yapılmayacağının bilgisini sunabilmemiz gerekir.

Kiralama hizmetlerimizle mülkü doğru bedelle doğru müşteriye kiralama işlemi yapmak, sözleşmeleri düzenlemek, abonelik, depozito, aidat gibi işlemleri yaptırmak gibi sorumluluklarımız da mülk yönetimi hizmetleri arasında yer alıyor.

Ve tabi vergi cenneti ülkemizde, emlak vergisi, değerli konut vergisi, kira gelir beyannamesi, belediyeye olan ödemeler, ticari ise stopaj ve yine çevre temizlik vergisi gibi vergiler hususunda müşterilerimizi bilgilendirmek ve vergilerini takip etmek de yine görevlerimiz arasında.

Ayrıca belirli aralıklarla mülkün kontrol edilmesi gerekiyor. Mülkte alt kiralama, yasadışı işler, arsa ve araziler için mülkün işgali, mülkün amacı dışında kullanımı ve hatta komşuluk ilişkilerinin ne durumda olduğu da kontrol edilmelidir.

Ve son olarak gayrimenkul boşaldıktan sonra gerekiyorsa inşaat hizmetlerini, temizlik hizmetlerini, boya-badana, çilingir hizmetlerini yaptırmalı ve çıkan kiracının aidatları, faturaları ödeyip ödemediğini de kontrol etmeliyiz. 

Evet, mülk yönetimi ciddi sorumluluk ve bilgi gerektiren değerli bir hizmettir. Doğru danışmanı bulduğunuzda mülklerinizden daha çok verim/gelir elde edebilirsiniz" dedi.

EHA