Trabzonspor Teknik Direktörü Eddie Newton, altyapı ve genç futbolcuların gelişiminin sağlanacağı ortamın olmamasının Türk futbolundaki en büyük eksiklik söyledi: “Altyapıdan oyuncuları yetiştirecek hocaların olmaması bu sistemin ve bu sabrın olmaması problem. Oyuncuları kendi aralarında yarıştıracaksın. Maalesef Türkiye'de bu yok, sabır yok.”
Türk futbolunu yakından takip eden ve hayatını bir Türk ile birleştiren Trabzonspor Teknik Direktörü Eddie Newton, Süper Lig'e İngiltere'deyken de ilgi duyuyordu. Gerek İngiltere gerekse de Türkiye'de futbolun içinden birçok tanıdığı bulunan Newton, yıllarca altyapılarda görev almış bir isim olduğunu hatırlatarak, “Türkiye'de alt yapıdan oyuncu çıkaracak hoca olmadığı için üretim de yok” dedi. 

Türkiye'de genç futbolcuların Avrupa Liglerinde oynaması gerektiğini ancak bu sayede göz önünde olacaklarını ve dikkat çekeceklerini belirten Eddie Newton, bordo-mavili kulüpte görev almadan önce SporLig Dergisi'ne yaptığı açıklamada, Cenk Tosun'un çok çalışkan bir oyuncu olduğunu ancak İngiltere Premier Lig'de yanlış takımda oynadığını söyledi. 

Eddie Newton, Chelsea'nin kiralık oyuncularını takip etmesinden dolayı birçok pazara hakim olduğunun ve Türkiye'nin İngiltere'ye göre cazip olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Chelsea açısından bir sorun yok. Tabii ki benimde Türkiye ile ilgili tecrübelerim olduğu için oyuncuların kafalarında soru işareti olduğunda ben onlara yardımcı oluyorum. Aslında genç oyuncular için Türkiye iyi bir gelişim ülkesi değil. Evet zaten olgunlaşmamış oyuncularımız için ya da belirli bir yaşa gelmiş oyuncuları Türkiye'ye yollamak açısından bir problem yok. Ama genç oyuncuları buraya yollamak bence doğru bir fikir değil. Çünkü kendisini geliştirecek hoca da yok burada. Ayrıca hem ekonomik hem de taraftar yapısından dolayı genç oyuncuların burada olmaması lazım.”

Türkiye'deki takımların ekonomik olarak büyük bir problemde olduğunu ve eskisi gibi iş yapamadıklarını dile getiren Eddie Newton, “Parayı verip eskisi gibi A takım seviyesine oyuncuları yetiştiremiyorlar. Altyapıdan oyuncu çıkaracak hoca olmadığı için üretim de olmuyor. Eskisi gibi kulüplerde artık para da yok. Kaliteli oyuncu da getiremiyorsun. Şu anda bence en büyük problem bu. Diğer liglerden, Bundesliga, Seri A, La Liga'dan örnek verirsek finansal durumlarının iyi olmasının yanı sıra oyuncu da yetiştiriyorlar. Çünkü onların alt yapı hocaları çok iyi. Bu noktada bence Türkiye'nin en büyük problemi de bu bence" şeklinde konuştu.

Türkiye'den yurt dışına gidebilecek oyuncular ile Cenk Tosun'un durumu ile ilgili konuşan Eddie Newton, şu ifadeleri kullandı: 

"Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi takımlarda genç yaşta Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi üst düzey maçlarda oynayabilen oyuncular Avrupa takımları için önemli bir oyuncu gibi görünebilirler. Şimdiden kendilerini orada gösterebilirler. Gördüğüm kadarıyla Türk oyuncuların kafa yapısı da değişmeye başlıyor. Yeni ülkelere ve yani takımlara gitmeye, yeni yarışmalara, yeni mücadeleye daha açıklar. Biraz daha cesaret geldi diyebilirim. Bizim için önemli kriter ise oyuncuların daha üst daha üst düzey takımlardan gelmeleri lazım. Çok genç yaşta Ozan Kabak gibi Şampiyonlar Ligi'nde oynamalı, Avrupa Ligi'nde oynaması lazım. Bu gibi oyuncular göze çarpmaya başladı.  Cenk Tosun konusuna geline, Cenk çok çalışkan bir oyuncu bunları biliyoruz ama şu an ondan daha hızlı ve güçlü defans oyuncuları var. Bu oyuncularla savaşması lazım. Onlar canavar gibi. Cenk yanlış lige değil ancak ligdeki yanlış takımda olduğunu söyleyebilirim.”

'İngiltere'de en çok tanınan takım Galatasaray’
İngiltere'de en çok Galatasaray'ın tanındığını ifade eden Eddie Newton, en farklı görünen takımın ise Başakşehir olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Galatasaray, benim oynadığım dönemlerde Manchester United maçında 'Cehenneme hoş geldiniz' pankartları ve statta muhteşem bir ambiyans vardı. Hafızalarda bu kaldı. Başakşehir'i diğerlerinden farklı olarak görüyorum çünkü kulüp yapısı çok iyi. İyi yönetilen bir kulüp. En sistematik kulüp Başakşehir. Bence insanların bu kulübü örnek alması lazım. Bu kulüp yapılanmasındaki en önemli sorun şu. Kulüplerde kısa orta ve uzun vadeli planlarının olmaması. Hep günü kurtarma peşindeler. Anlık düşünüyorlar. Bir anda patlıyorlar sonra dibe vuruyorlar. Ancak bu olay sadece Türkiye'de olmuyor. Bunu Dünya, Avrupa ve diğer ülkelerdeki kulüplerde de bu var. Yani herkes kendine göre kısa, orta ve uzun vadeli plan yapması lazım. Ancak sistem ancak böyle yürür. Anlık iniş ve çıkışlar insanlara bir şey kazandırmaz''

EHA