Öznavruz, Dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını aktardı.
Tütün ve tütün ürünlerinin en büyük halk sağlığı tehditlerinden olduğunu belirten Öznavruz;” Doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.” dedi.
Her yıl tütün kullanımınından doğan sağlık sorunlarından dolayı milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Dr. Öznavruz pasif içici olan kişilerinde ağır sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Öznavruz; “ “Kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.Sigara sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler.” Şeklinde bilgi vererek Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Karbonmonoksit ölçümünün yapıldığını ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın (328) 812 00 60 numaralı telefondan randevu alarak ve Sağlıklı Hayat Merkezimizde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğine gelerek ücretsiz olarak yardım alabileceklerini söyledi. 

EHA