Balığın Özellikle kış aylarında haftada en az 2-3 gün sofrada bulunması gerektiğini ifade eden İl Müdürü Saylak "Ülkemiz Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin %65’ininyapıldığı ilimizde, özellikle içinde bulunduğumuz böylesine zor bir dönemde, balık tüketiminin hayatımızda ne denli önemli bir rolü olduğunu vurgulamak isteriz. Bu nedenle vatandaşlarımızı neden balık tüketmeleri gerektiği ile ilgili bilgilendirmek istiyoruz.
Balık, zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından 7’den 70’e herkes tarafından düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır. Özellikle kış aylarında haftada en az 2-3 gün sofrada bulunmalıdır.
İçerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirdiği, gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Özellikle kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir. Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi faydalı olacaktır.Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silahtır" dedi.
EHA