İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, vekillikte geçen bir yıllık süreçle, büyükşehir belediye başkan adayı olarak ara verdiği, üç buçuk aylık yerel seçim sürecini değerlendirdi. İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu’nun yanı sıra, ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda önemli bilgiler veren Selçuk Türkoğlu, Bursa’nın diğer İYİ Partili Vekili Hasan Toktaş’ın da önemli bir görev üstlendiğini anımsatarak, teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak çalıştığını, önümüzdeki süreçte de bir değerlendirmenin de kendisi tarafından yapılacağını söyledi.
İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Selçuk Türkoğlu’nu ‘Atom Karıncamız’ olarak takdim ederken, Türkiye ve Bursa için yaptığı çalışmaların ve verdiği mücadelenin gurur verici olduğunu kaydetti. Partililerin ve basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği değerlendirme toplantısı İYİ Parti Bursa İl binasında yapıldı. Verdiği soru ve araştırma önergelerini detaylandıran Selçuk Türkoğlu, Sinan Ateş Cinayeti, Borusan İşçilerinin sendikalaşma mücadelesi, TOKİ sorunu, Can Atalay ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve ziyaret, Soğuksu Kestel Bölgesine yapılması istenilen OSB gibi konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Bugün 27 Mayıs 2024… Bundan tam 1 yıl önce, Bursalı hemşerilerimizin teveccühüyle milletvekili seçilmiş, 26 Mayıs 2024 tarihinde de mazbatamızı alarak Meclis’teki görevimize başlamıştık.
Yaptığımız ilk açıklamamızda milletin gerçek anlamda vekili olmanın sorumluluğu içinde görev yapacağımızı;
Yerelde Bursa’mızın, genelde de ülkemizin içinde bulunduğu sorunları Meclis çatısı altında dile getireceğimizin sözünü vermiştik.
Demokrasimizin mabedi, Cumhuriyetimizin ve milletimizin kutsal hanesi olan TBMM çatısı altında, yemin ederek başladığımız görevimizde adeta dur durak bilmedik.
Yüce Allah çok şükür ki, bizlere bu görevi, Meclis’in en aktif milletvekillerinden biri olarak sürdürmemizi nasip etti.
Geride bıraktığımız 1 yılda, genelde tüm milletimizin Meclis’teki gözü, kulağı, sesi olmaya çaba gösterdik;
Yerelde de Bursa’mızın sorunları ile çözüm yollarını soruşturup, araştırma anlamında özel bir hassasiyet gösterdik.
Kıymetli Basın Mensubu Arkadaşlarımız;
Bu 1 yıllık süre içerisinde TBMM Başkanlığına, çeşitli bakanlıklara sorulmak üzere toplam 74 ÖNERGE verdik ve böylece anlamlı bir rekora imza attık.
Bunlardan 66’sını, SORU ÖNERGESİ olarak, doğrudan bakanlıklara, bizzat ilgili bakanın cevaplandırması talebiyle gönderdik. Bunlardan 35’i cevaplandırıldı.
24 tanesinin ‘gerekçesiz’ olarak cevaplanmadığı bildirildi, 7’si ise halen cevaplandırılmayı bekliyor.
8 tanesinin ise ARAŞTIRMA ÖNERGESİ olarak TBMM GÜNDEMİNE alınmasını ve ilgili konuya dair Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin tartışmasını sağladık.
Böylelikle, verdiğimiz önergelerin ihtiva ettiği konuların, kamuoyuna mal olmasını temin ettik.
Meclis Genel Kurulunda da sık sık söz alarak, kürsüyü mümkün olduğu kadar kullanmayı tercih ettik.
Bu kapsamda Genel Kurulumuza toplam 66 kez hitap etme fırsatı yarattık ve bunları en etkili biçimde yerine getirdik.
Bunlardan 56’sı doğrudan Meclis Genel Kurul Üyelerine hitap ettik. 10’unda da, üyesi bulunduğumuz Meclis Komisyonlarında, komisyon üyesi milletvekillerine yönelik olarak konuştuk.
Bu arada Bursa Milletvekili Selçuk TÜRKOĞLU olarak, “SOSYAL SİGORTALAR ve GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA” 1 de Kanun Teklifi hazırlayarak, kendi imzamızla TBMM’ye sunulmasını sağladık.
56 kez yaptığımız Meclis Genel Kurulu konuşmalarımızın 22’si Bursa’nın sorunları üzerine olurken, 34 tanesi, ülke genelinde tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren konuları kapsadı.
Yukarıda sözünü ettiğimiz 74 ARAŞTIRMA ve SORU ÖNERGESİNDEN 36’sı, yine Bursa gündemindeki konuları içerirken, 38 tanesi, ülke genelini ilgilendiren ve ciddi sorun içeren gelişmeleri ihtiva etti.
Değerli Basın Mensubu Dostlarımız;
Bu çalışmalarımız sırasında, Bursa Milletvekili olarak ülke gündemini belirleyen konulara da imzamızı atmanın onurunu yaşadık.
Sizler de takip ettiniz;
Milletvekilliği görevimizin hemen başlangıcında, ülkemizin en yakıcı sorunu olan ‘sığınmacılar’ meselesinin yurt sathında gündeme gelmesini ve ciddi biçimde tartışılmasını sağladık.
Bunu da sınırlarımızın hiç de öyle söylenildiği gibi güvenli olmadığını kanıtlayarak yaptık.
Herhangi bir kamu gücü veya olanağından yararlanmadan, maddi manevi kendi imkanlarımızı harcayarak Van ilimizin sınır ilçelerini dolaştık ve Saray ilçesinin İran’a komşu olan Turgalı köyü yakınlarındaki sınırdan, elimizi kolumuzu sallayarak geçiş yaptık, hiç bir engelle karşılaşmadan da geri döndük.
Çektiğimiz videolar yaygın medyanın haber kanallarının ana haber bültenlerine günlerce tartışırken, biz de bu programların canlı yayın konuğu olarak, ülkemizin asıl beka meselesini gözler önüne serdik.
Bütün bu gelişmeler üzerine Milli Savunma Bakanlığı, TBMM’ye gelerek milletvekillerini komisyonlarda bilgilendirme ihtiyacı hissetti ve mesele Meclis çatısı altında, bizzat Milli Savunma Bakanlık Sorumlularıyla birlikte masaya yatırıldı.
Aynı şekilde Göç İdaresi Başkanı ve yetkilileri de, sığınmacılarla ilgili Meclis’e gelerek bilgi sunma gereği duydular.
Bilindiği gibi ülke gündemine giren bir diğer konu, Ülkü Ocakları eski Başkanı Akademisyen Sinan Ateş’in hunharca işlenen bir suikaste kurban gitmesiydi.
Bu konuyu Meclis gündemine getirdik ve bir nevi sürüncemede bırakılan soruşturma dosyasının önünü açtık.
Merhum Sinan Ateş suikastiyle ilgili olarak önce Meclis’e bir SORU ÖNERGESİ verdik.
Yetmedi, ardından da bir ARAŞTIRMA ÖNERGESİ sunarak, dosyanın TBMM çatısı altında çok daha geniş kapsamlı tartışılmasını sağladık.
Bununla da yetinmedik;
TBMM Genel Kurulu’nda, farklı zaman dilimleri içerisinde yaptığımız 3 ayrı konuşmayla; bu hain suikaste dair tüm soru işaretlerinin kamuoyu önünde tartışılmasını temin ettik.
Nitekim; son gelişmelerden sonra, suikast dosyasıyla ilgili ciddi adımların atılmaya başlandığını da takip ettik.
Ülke genelinde AK Parti İktidarının TOKI eliyle 100 bin konut vaadindeki mağduriyetleri, hem soru önergesiyle, hem de Ankara’daki TOKİ Başkanlığı önünde, TOKİZEDELER ile birlikte yaptığımız protestoda dile getirdik ve vatandaşların bazı kazanımları elde etmelerini sağladık.
TOKİ mağdurlarının bu kapsamda Eskişehir, Ankara, İstanbul ve Mustafakemalpaşa’da yaptıkları eylemlerinde bizzat yanlarında olduk.
Aynı biçimde; Staj ve Çıraklık mağdurlarının yıllara dayalı olan haklı beklentilerini, SORU ÖNERGESİYLE Meclis Başkanlığına ilettik, TBMM kürsüsünden de konuşma yaparak dile getirdik.
İsrail’in Gazze’deki soykırımının ARAŞTIRMA ÖNERGESİYLE Meclis’te tartışılmasını sağladık.
Bu konuda TBMM’yi göreve çağırarak, milletvekillerinden oluşacak ULUSAL veya ULUSLARARASI BİR HEYETİN Gazze’ye gönderilmesi, hazırlanacak bir raporla dünya kamuoyunun aydınlatılmasını talep ettik.
Bu konuyu aynı zamanda bir SORU ÖNERGESİ ile de kayıtlara geçirdik.
Anayasal haklarının engellendiğine inandığımız CAN ATALAY ile ilgili olarak hem SORU ÖNERGESİ verdik, hem de kendisini Silivri cezaevinde ziyaret ederek, kişisel izlenimlerim ve görüşlerimizi Meclis kürsüsünden anlattık.
Aynı şekilde tutuklu gazetecilerden Barış Pehlivan’ı Silivri’de; Batuhan Çolak ve Süha Çardaklı’yı da Sincan Cezaevi’nde ziyaret ederek, cezaevi koşulları ve oradaki durumları ile ilgili bilgiler alarak Meclis’e taşıdık.
AK Parti İktidarının acımasız zamlarını protesto için Meclis kürsüsünde DELİ DUMRUL PROTESTOSU yaptık. Temsili bir Deli Dumrul pankartıyla birlikte, hükümetin yaptığı fahiş zamlara tepki göstererek milletin TBMM’deki sesi olmaya gayret ettik.
Bu arada; Esnafın kullandığı kredilere, geriye dönük ödemeleri de kapsayacak şekilde ek faiz ödemesi getirilmesini, ARAŞTIRMA ÖNERGESİ ile Meclis’e getirerek ülke gündemine ilk olarak getiren isim de olduk.
Bursa’da sıkça tartışılan ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI konusunu yine Meclis’te tartışılarak, kamuoyunun hassasiyetini gündeme getiren Milletvekili olduk.
Aynı şekilde; Kaçak olduğu bir kez daha tescillenen ve aslında yıkılması gereken Orhangazi’deki Cargill fabrikasına tanınan ayrıcalığı araştırma önergesiyle dile getirdik.
Verdiğimiz soru önergesiyle, Bursa’nın muhtemel bir şiddetli depreme karşı BİR ACİL EYLEM PLANI olmadığını, ayrıca 1/100 binlik planının yapılmasıyla ilgili bir hazırlığın bulunmadığını, diğer bir deyişle BURSA’NIN BİR ANAYASASI olmadığını, soru önergelerimize verilen cevapla kanıtladık.
Bursa’nın Gemlik ilçesindeki BORUSAN LİMAN’da yaşanan işçi kıyımını da ülke gündemine gelmesini sağladık.
Konuyla ilgili soru önergesi verdik.
Yetmedi, mağdur işçiler ve Liman İş Sendikası temsilcileriyle birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek konuyu detaylı biçimde kamuoyuna aktardık” dedi.
Kestel Soğuksu OSB’ye karşı olduklarını da anlatan Selçuk Türkoğlu, bu bölgede neden köylünün, üreticinin bir tapusu olmadığını sorarak, Bursa onlarca kez bu rant oyununu hak etmiyor dedi. Büyükşehir Belediye Başkanının bu konudaki düşüncelerini de merak ettiğini belirten Türkoğlu, halkın yanında olduklarını ifade ederek, bakış açılarının her zaman bu yönde olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa