Covid 19 ile birlikte değişen çalışma hayatında, kurumsal eğitimler ve öğrenme süreçleri de neredeyse tamamen dijitalleşti. Sanal sınıflara geçiş eğiliminin, pandemi öncesinde de yükselişte olduğunu belirten Tack TMI İş Birimi Müdürü Önder Kilin, “Sanal sınıf kullanımının her 5 yılda bir, iki katına çıkması beklenir. Pandeminin başladığı 2020 yılının ilk 6 ayında video konferans temelli iletişim sağlayıcısı Zoom’un toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 300’e yakın artışla, 992 milyon dolara yükseldi. Şirket 2021 yılının ilk çeyreğinde ise yıllık bazda yüzde 191 oranında büyüyerek 956.2 milyon dolar gelire ulaştı. Rakamlar açıkça insanların özellikle iş hayatındaki dijitalleşmeyi benimsediğini ve kolay kolay da bir kenara bırakmayacağını gösteriyor" dedi.
İş dünyası ve pek çok kurum, uzun bir süredir öğrenme yöntemlerinin bir parçası olarak VILT (Sanal Eğitmen Liderliğindeki Eğitimleri) kullanıyor. Bu süreçte, sanal sınıflara geçiş eğiliminin, 2020'nin başlarında dünyayı etkilemeye başlayan Covid 19’dan önce de yükselişte olduğu biliniyordu. Türkiye’de de ilk vakanın tespit edildiği Mart 2020’de yapılan bir araştırmaya göre, VILT sınıflarının kullanımının 2023 yılına kadar şaşırtıcı bir şekilde yüzde 16 CAGR (Yıllık Birleşik Büyüme oranı) kadar artması bekleniyor. Peki sanal sınıfların sağladığı pek çok fayda olmasına rağmen, sınıf eğitimi ile karşılaştırılabilir bir öğrenme deneyimi beklemek mantıklı mıdır? Tack TMI İş Birimi MüdürüÖnder Kilin, bu soruya bazı uyarıları ile birlikte “Evet” yanıtını veriyor.
Sanal sınıfların iş dünyası da dahil pek çok kurum tarafından diğer öğrenme teknikleri ile harmanlanarak kullanılmakta olduğunu ve bu eğilimin halihazırda yükselişte olduğunu ifade eden Kilin, “Sanal sınıflar, özellikle seyahat kısıtlamalarının yüz yüze görüşmenize izin vermediğinde insanları bir araya getirmek için harika bir araçtır. Seyahat bütçenizi ve seyahat sürenizi de tamamen ortadan kaldırmış olur. Ancak, sanal sınıflarda bir grup olarak ve bireyler arasında anlamlı bağlantılar kurmak için daha az zamanınız olacaktır. Geleneksel sınıf eğitimleri ile ilgili deneyimim, katılımcılar arasındaki paylaşımın genelde molalarda, öğle veya akşam yemeği sırasında daha güçlü olduğu yönünde. Öğrenilen bazı noktaların bu zamanlarda katılımcılar arasında konuşulduğunu hepimiz biliriz. İyi haber şu ki, bireyler ve gruplar arasındaki paylaşımları akıllı öğrenme tasarımı kullanarak da dengeleyebiliriz" dedi.
Dijital sınıf eğitimlerinde kullanılan uygulamaların sağladığı avantajlara dikkat çeken Önder Kilin, “Microsoft Teams kullanarak daha önceden böldüğünüz seanslar arasında bir akran öğretimi oluşturabilirsiniz. Bu platform gittikçe güçleniyor ve size sınıfın ötesinde sohbetlere devam etmeniz için kolay bir yol sağlayabilir. Katılımcılarınızın faaliyetlerini akranları veya mentörleri aracılığı ile kontrol edilebilir ve teşvik edebilirsiniz. Gözlemlenen uygulamanın mümkün olmadığı durumlarda da Vyfe gibi bir dizi platform, katılımcılara zaman baskısı olan bir ortamda bir soruyu yanıtlama veya yeni bir beceri uygulama şansı sağlar. Eğitmeninizin performansınız hakkında verdiği geri bildirimlerle de bu becerileri gerçek hayatınızda uygulayabilirsiniz" dedi.
Sözlerine, “Sanal sınıflarda öğrenme süreci daha hızlıdır. Bu nedenle sürelerinin sınıf içi ortalama oturumundan daha kısa olması gerekir. Sanal sınıflar normalde 1-2 haftalık dizi halinde sunulur. Seanslar arasındaki boşluklar, farklı uygulamalar için fırsatlar sunarken, katılımcıların davranış değişikliğini de mümkün kılar.” şeklinde devam eden Tack TMI İş Birimi Müdürü Önder Kilin,“Pandemi, öğrenme süreçlerimizde sanal sınıfların kullanımını elbetteki daha da arttırdı ve zaten yükselişte olan bu eğilimle ilgili süreci olağanüstü hızlandırdı. Global bir eğitim ve gelişim firması olarak, uzunca bir süredir dijital öğrenme süreçlerinde müşterilerimize destek veriyoruz. Halihazırda 57 ülkede ve Türkiye’de, müşterilerimize 90 dakikalık hızlı ve efektif bir metodoloji ile sanal eğitim hizmeti sunuyoruz. Dijital öğrenme alanındaki yenilikler, her geçen gün katılımcıların ve kuruluşların yararına hızla gelişiyor ve gelişmeye de devam edecektir. Müşterilerimizden gelen eğitim taleplerine baktığımızda; kendi ekipleri ve firmalarının eğitim ihtiyaçları için özel olarak tasarlanacak SCORM (Sharable Content Object Reference Model - web tabanlı e-öğrenme) eğitim taleplerinde de artış gözlemlemekteyiz" dedi.
Gi Group Hakkında
Gi Group, dünya çapında bir lider olarak iş gücü piyasasının gelişimine katkı sağlamak ve çalışmanın kişisel ve sosyal değerini öne çıkarmak adına hizmet veren uluslararası bir insan kaynakları danışmanlık firmasıdır. Dünyada bugün 58 ülkede, 31 ofis ve 600+ şubede faaliyet gösteren Gi Group; 2020 yılında 20.000’in üzerinde şirkete hizmet vererek, 2,5 milyar Euro Ciroya ulaşmıştır. Özel İstihdam Büroları Uluslararası Konfederasyonu CIETT’in Küresel Kurumsal Üyesidir. Aynı zamanda, “Staffing Industry Analysts” tarafından uluslararası en büyük istihdam firmalarından biri olarak gösterilmektedir. Gi Group Türkiye İstanbul merkez ofisi ve şubeleri başta olmak üzere; Ankara, Bursa, Gebze ve İzmir şubelerinden işverenler ve iş arayanlar için en uygun istihdam çözümlerini sunmaktadır. Geçici İş İlişkisi, Seçme ve Yerleştirme, SMS-Yerinde Yönetim, Teknik Bordrolama, Personel İstihdam Çözümleri (Outsourcing), Ticari Dış Kaynak Çözümleri, Eğitim ve daha birçok tamamlayıcı alanda faaliyet göstermektedir.
Tack TMI Hakkında
Gi Group’un bünyesinde 2016 yılından bu yana, faaliyet gösteren Tack TMI, şirketlerin eğitim ve gelişim uygulamalarına liderlik etmektedir. Dünyada 30’un üzerinde ofis ile 57 ülkede ve 37 dilde bireylerin ve organizasyonların gelişimi için uluslararası sertifikalı programlar sunuyor. 110 yılı aşkın tarihi ve müşteri deneyimi ile Tack TMI, alanında uzman global eğitim ve gelişim eğitmenleri ile çalışıyor. İngiltere’nin müşteri odaklı ilk satış eğitim şirketi Tack ile, dünyadaki ilk zaman yönetimi, müşteri odaklılık, takımdaşlık ve önce insan konseptlerinde eğitimler veren TMI’ın birleşmesiyle ortaya çıkan Tack TMI; “Bireye değer katıyoruz!” mottosu ile eğitim ve gelişim alanında deneyimli eğitmenleri ile hazırlanan özel metodolojisi ile eğitim programlar sunmaktadır.
EHA