CHP’li Sümer, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında ahiliğin, sadece ticari bir örgütlenme biçimi olmadığını belirten Sümer, “Ahilik aynı zamanda doğruluğu, dürüstlüğü, ahlakı öğütleyen ve günlük hayatı bu değerler üzerine kuran bir toplumsal örgütlenme modelidir” dedi.

Sümer, Ahilik kültürünü günümüze uyarlayarak yaşatmanın önemine dikkat çekerek bunun için esnafın kalkındırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Zaten zor durumda olan esnafın durumunun pandemi koşullarında daha da kötüleştiğine dikkat çeken Sümer mesajında şunları belirtti:

6 AYDA 35 BİN İŞYERİ KAPANDI

Pandemi döneminin en ağır faturası esnafa çıktı. Sadece bu yılın ilk 6 ayında 35 bin 695 iş yeri kapandı. Yüzbinlerce esnaf evine ekmek götüremez duruma geldi.

Esnaf bayram kutlamak yerine bugününü nasıl kurtaracağını düşünüyor. Bu koşullar devam ederse bayramını kutlayacak esnaf bile bulamayacağız.Bankalara borçlanarak bugüne kadar gelen esnaf için kısa ve uzun vadede önlemler alınmak zorunda.

 

SİCİL AFFI GETİRİLMELİ

Kısa vadede,

-Esnafın bankalara olan borçları ertelensin ve borçların faizleri silinmeli,

-Birikmiş olan doğal gaz, su, elektrik borçları, Bağ-Kur, SGK ödemelerinin ya tamamı ya da bir kısmı devlet tarafından karşılanmalı,

-Şoför esnafı için vergisiz ve düşük bedelli yakıt alması sağlanmalı,

-Esnafa sicil affı getirilmeli.

ESNAF BAKANLIĞI KURULMALI

Uzun vadede;

- Esnaf ve sanatkarların sorunlarının bütünlüklü olarak ele alınıp çözülebilmesi için Esnaf Bakanlığı kurulmalı,

-Ruhsatlandırma işlemleri esnaf odaları tarafından yapılmalı,

-Esnafın kira stopajıkaldırılmalı,

-Esnafın kira, araç gideri vb. iş yeri masrafları vergiden düşülmeli,

-Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılmalı.

EHA