Bu düzenleme kapsamında, Türkiye genelinde 1400 bina, "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçiş yaptı.

Edinilen bilgilere göre, yönetmelik değişikliğiyle birlikte, enerji verimliliği daha yüksek olan ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden nSEB konseptine geçiş, 1 Ocak itibarıyla aşamalı olarak zorunlu hale getirildi.

Buna göre, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar, enerji performans sınıfı en az "B" olacak şekilde inşa edilmeli ve bu binalar, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamalı.

Bugüne kadar, 5 bin metrekareden büyük olan 1400 bina, nSEB şartlarına uygun şekilde projelendirilerek ruhsat aldı. Bu binalar, normal binalara kıyasla yaklaşık yüzde 25 daha enerji verimli olarak tasarlandı. İnşaatı devam eden bu binaların nSEB koşullarına göre tamamlanmasıyla yıllık 24 gigawatt saatlik enerji israfının önüne geçilecek.

Bu uygulama, 2025 yılından itibaren 2 bin metrekare üzerindeki binalarda da yaygınlaştırılacak. Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 2 bin metrekare üzeri tüm binalar için kullanılan enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması zorunlu hale gelecek.

Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon" hedefine ulaşabilmesi için ise 2030'dan itibaren ikinci aşamaya geçilerek metrekare sınırı olmadan tüm binalar için nSEB uygulamasının zorunlu hale getirilmesi ve asgari enerji performansı sınıfı ile asgari yenilenebilir enerji kullanımında daha büyük iyileştirmeler yapılması hedefleniyor.

EHA - Resul Özdil