Uluabat Gölü’ne akan Atabay Su Pompasının toprak kanaldan göle bastığı zehir civardaki vatandaşları isyan ettirdi. Mustafakemalpaşa ve civarındaki ova köylülerin sulama mağduru olduğu göl hakkında resmi makamların adım atması bekleniyor.
Türkiye’nin Uluslararası Yaşayan Göller Ağı’na üye olan tek gölü Uluabat, ciddi önlemler alınmadığı takdirde 40 ile 80 yıl içinde tamamen bataklığa dönüşebilir. Bursa il sınırları içinde yer alan Uluabat Gölü’nün su kalitesi, kimyasal ve fiziksel kirlilik sebebiyle kritik derecelere ulaşmış durumda. Madencilik başta olmak üzere sanayi faaliyetleri gölün suyunu zehirlemenin yanı sıra, gölün dibine de sediment (tortu) dolduruyor, göldeki su miktarı her geçen gün azalıyor. Uluabat Gölü, Türkiye’nin “yaşayan göl” unvanına sahip tek gölü olmanın yanı sıra, Çevre Bakanlığı tarafından 1998 yılında Uluslararası Ramsar Sözleşmesi uyarınca korunacak sulak alanlar listesine dahil edilmiş durumda.
Bu kapsamda korunması gereken gölün havzasındaki sanayi faaliyetleri böyle devam ettiği takdirde gölün tamamıyla yok olması söz konusu. Sanayi ve endüstriyel faaliyetlerden göle sızan zehirli maddeler gölün su kalitesini de günden güne kötüleştiriyor. Göle komşu vatandaşlar, gölde yapılan su analizlerinin yüksek miktarlarda arsenik, bor ve kurşun gösterdiğine, su kalitesinin kronik olarak tehlikeli seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor.
EHA - Yılmaz Efe