Türkiye Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen ve 20’den fazla ülkeden omurga cerrahisi uzmanı doktorların katıldığı “Uluslararası Endoskopik Omurga Cerrahisi Sempozyumu” başladı.
Almira Otel’de düzenlenen sempozyumun başkanlığını yapan Türkiye Unilateral Biportal Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hayati Aygün açılış konuşmasında, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen değerli konukları ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, “Dünya Omurga Endoskopi Derneği Federasyonuna, Hindistan Omurga Endoskopi Derneğine, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanına, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı ve öğretim üyelerine, Medicana Hastanesi olmak üzere katkı sağlayan medikal firmalarına teşekkür ediyorum” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Prof. Dr. Hayati Aygün, sempozyum öncesi Uludağ Üniversitesi’nde iki gün boyunca süren Temel ve İleri Düzey Endoskopik Omurga Cerrahisi Kadavra Kursu’nda oldukça faydalı bir eğitim gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Hayati Aygün, Uluslararası Endoskopik Omurga Cerrahisi Sempozyumu ile dünyaca ünlü omurga cerrahlarının bir arada olacağını vurgulayarak, “Seçkin omurga endoskopistlerinin yanı sıra Eccelearning Omurga Cerrahisi diploma programının kurucusu Max Aeby onursal başkan olarak aramızda.
Ben de Eccelearning Omurga Cerrahisi eğitimini tamamlayarak daha öncesinde diplomamı aldım. Kendisinin önemli bilgiler paylaşacağına inanıyorum” diye konuştu.
Omurganın endoskopik cerrahisi omurga biliminin gerçeklerine dayanmakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hayati Aygün, “Katılımcı ülke sayısı ve içeriği açısından ülkemizde bir ilk olan sempozyumda omurga cerrahisinde daha fazla ilerleme sağlamak için birçok zor konuyu masaya yatırıp tartışacağız. Kursumuza ve sempozyumumuza katılımlarıyla değer katan tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
OMURGA CERRAHLARI SUNUMLARINI YAPTI
Sempozyum’da ilk olarak kürsüye çıkan Türkiye Unilateral Biportal Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hayati Aygün, “Sınıflandırma ve İsimlendirme” sunumunu yaptı. Daha sonra gerçekleştirilen sunumlarda; Tarık Yazar, Anand Kavi, Michael Schubert, Gun Choi, Mariusz Śmigiel, Sang Kyu Son, Kang Taek Lim, Pornpavit Sriphirom, Şirazahmed Munshi, Murat İmer, Francois Lechanoine ve Nantawat Uttamo başta olmak üzere katılımcılar sunumlarını gerçekleştirerek bilgilerini paylaştı.
Programın son bölümünde gerçekleştirilen panelde ise Prof. Dr. Hayati Aygün başta olmak üzere katılımcılar, “Disk cerrahisinde UBE ve uniportal endoskopik tekniklerin karşılaştırılması ve yeni modifikasyonlar” konusu üzerinde fikirlerini beyan ettiler. Sempozyum 10 Şubat Cumartesi Almira Otel’de düzenlenecek ikinci gün programıyla tamamlanacak. 
EHA - Yılmaz Efe - Bursa