Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sıfır Atık Projesi ile israfın önüne geçilerek maliyetlerin azalması ve verimliliğin artırılması, çevresel risklerin azaltılması, bununla beraber çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması hedefleniyor.

Bu bağlamda OKÜ 2018 yılından itibaren yaptığı çalışmalarla Üniversite adına Entegre Çevre Yönetim Sistemi temsilcileri tarafından gerekli koordinasyon yapılarak “Sıfır Atık Belgesi” (Temel Seviye) aldı. Belgelendirme sürecinde Üniversite Sıfır Atık Yönetim Modeli oluşturulurken öncelikle belirlenen 7 aşamalı yol haritası izlemiştir. Bu aşamalar sırasıyla şu şekildedir: 1. Odak noktalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum tespiti 3. Planlama 4. İhtiyaçların belirlenmesi ve temin 5. Eğitim ve Bilinçlendirme 6. Uygulama 7. Raporlama Üniversitemizde her bina içinde, koridorlarda karışık atık toplama kumbaraları, bina etraflarında sıfır atık konteynırları, sıfır atık kafesleri ve geçici atık depolama alanı (TÖMER Binası Yanı) mevcuttur. OKÜ personelinin bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve farkındalık kazanması için bilgilendirme faaliyetlerini sürdürmektedir. Birikmiş geri dönüşüm malzemeleri Osmaniye Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş Geri Dönüşüm firmalarına teslim edilerek ekonomiye, çevreye katkı sağlanmaktadır.

OKÜ rektörü Prof. Dr. Murat Türk “Atıkların azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir bir dünya için hepimizin görevi bu sürece katkı sunmaktır. Sıfır Atık Projesini gönülden destekliyoruz ve bu alanda önümüzdeki süreçte kendi kompost uygulamamızla doğal gübre üreterek kampüsümüzde kullanmayı hedefliyoruz. Üniversitemizde bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

EHA