Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.
Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Uzm. Dr. İ. Özcan Ertürk, “Unutkanlığınız var ise yaşınız ne olursa olsun kaygı duymalı ve nedenlerinin araştırılması, önlenmesi, tedavi edilmesi veya hafifletilmesi için bir uzmandan yardım almalısınız” diyerek, unutkanlığın kader olmadığının altını çiziyor.
Günümüzde unutkanlık, sadece ileri yaştakilerin sorunu olmayıp, genç yaşlarda da sıklıkta görülüyor. Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere ‘uzun süreli’ belleğimizde saklıyoruz.
Uzun süreli bellek kapasitesinin sınırsız ve bilgileri ömür boyu saklayabilecek özelliğe sahip olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Uzm. Dr. İ. Özcan Ertürk, kuvvetli belleğin artık doğuştan yetenek olarak nitelendirilmediğini ve belleğin sonradan geliştirilerek güçlendirilebildiğini vurguluyor.
HER UNUTKANLIK ALZHEIMER HASTALIĞINI İŞARET ETMİYOR
Zaman zaman hepimiz anahtar kaybetme, gözlüğü bulamama, isimleri hatırlayamama gibi çeşitli unutkanlıklar yaşıyoruz. Bunlar genç yaşta fazla önemsenmezken, ileri yaşlarda akıllara hemen bunama (demans), özellikle de Alzheimer hastalığı geliyor.
Hafıza sorunlarının yalnızca Alzheimer hastalığı veya diğer demans durumlarından kaynaklanmadığını belirten Uzm. Dr. İhsan Özcan Ertürk, “Birçoğu tedavi edilebilir olan unutkanlık nedeni olarak karşımıza çıkan durumlar, her unutkanlıktan yakınan bireylerde yaştan bağımsız olarak gözden geçirilmelidir. Unutkanlığınız var ise yaşınız ne olursa olsun kaygı duymalı ve nedenlerinin araştırılması, önlenmesi, tedavi edilmesi veya hafifletilmesi için bir uzmandan yardım almalısınız” dedi ve bellek sorunlarının olası nedenlerini şu şekilde sıraladı:
Anksiyete, depresyon ve aşırı stres durumları
Tiroid başta olmak üzere hormonal düzensizlikler
Vitamin eksiklikleri (özellikle B grubu)
Alkol ve madde bağımlılıkları
Çeşitli ilaç yan etkileri
Elektrolit denge bozuklukları (hiponatremi)
Yetersiz beslenme
Uyku bozuklukları
Enfeksiyonlar, özellikle sinir sistemi
Beyin damar hastalıkları
Beyin tümörleri
Hidrosefali
Epilepsi
Kanser tedavileri (KT, RT)
NORMAL UNUTKANLIK VE DEMANS FARKINA DİKKAT
Normal unutkanlık ile demans arasındaki temel farkı, normal unutkanlığın günlük yaşam becerilerinde yetersizliğe neden olmaması olarak açıklayan Uzm. Dr. İhsan Özcan Ertürk, “Normal unutkanlıkta kişi bağımsız olarak yaşantısını sürdürebilir. Demansta ise birden fazla bilişsel beceride (hafıza, dil, akıl yürütme) sürekli bir zayıflama - gerileme mevcuttur. Yaşam kalitesi unutkanlık nedeniyle olumsuz etkilenir, kişi çoğu zaman başkalarının bakımına ihtiyaç duyar” diye konuştu.
Güçlü Bellek İçin Öneriler:
Yeni şeyler öğrenmeye çalışın: Şiir, yabancı dil, müzik aleti, zevkli hobiler
Bilişsel uğraşılarınızı sınırlamayın: TV seyretmek pasif uğraşıdır.
İyi ve kaliteli uyuyun. Uykuya dalma veya sürdürme sorununuz var ise çözüm arayın.
Stres yönetiminizi uygulamaya çalışın.
Düzenli fiziksel egzersiz yapın.
Dengeli ve düzenli beslenmeye çalışın.
Alkol kullanımınızı azaltın, madde kullanımına son verin.
Fiziksel sağlığınıza özen gösterin.
Sosyalleşmeye çalışın ve sürdürün.
Elektronik ekran kullanım sürelerinizi sınırlayın.
Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:
Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası grup şirketlerinden olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, Şirinevler, İş Kule, İçerenköy, Tuzla ve İzmir Alsancak olmak üzere 7 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.

E Haber Ajansı (EHA)