Kış aylarının geldiği ve okullarda yüz yüze eğitimin devam ettiği şu günlerde çocuklarda özellikle mevsim geçişine bağlı viral enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda artış yaşanmaya başladı. Grip, soğuk algınlığı ve Influenza gibi virüs kaynaklı hastalıklar tüm dünya genelinde salgını devam eden COVID-19 ile de benzer özellikler gösterebiliyor. Semptomlarda görülen bu benzerlik, hastalıkların teşhisinin konulmasında da karışıklıklara neden olabiliyor. Erken ve doğru teşhisin öneminin arttığı bu dönemde, hastalığın tanınması, doğru tedavi uygulanması, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak için Anatolia Geneworks, ürettiği multipleks (çoklu) PCR panel kitleri ile tek bir solunum yolu örneğiyle doğru teşhisin konulmasına olanak sağlıyor.
Grip/İnfluenza ve yeni koronavirüs insanların solunum yollarını enfekte ettiği için benzer özellikler göstermekte. Her iki virüste, hasta kişi öksürdüğünde, konuştuğunda, nefes aldığında, hapşırdığında vb. virüsü damlacıklar yoluyla yayabiliyor. Enfeksiyon, yüzeylere dokunulduğunda, ardından eller temizlenmeden burun, ağız ve gözlere dokunulduğunda da oluşabiliyor. Her iki enfeksiyonun semptomları benzer olup öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler gösterebiliyor. Bazı kişilerde hastalıkların şiddeti değişkendir ve semptomsuzdan hafif semptomlara veya şiddetli hastalığa kadar değişebilir.
Akciğerleri tehdit eden solunum yolu virüslerinin çoklu tanısına imkan veren ürünler ürettiklerini belirten Anatolia Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Merkezi Direktörü Dr. Elif Akyüz, “Özellikle küçük çocuklarda etkili olan ve kış aylarında çok yaygın görülen RSV, soğuk algınlığı gibi belirtiler gösteriyor ve nezle, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara yol açabiliyor ve ne yazık ki yeni doğanlarda entübasyona kadar ilerleyebiliyor. Influenza ve RSV vakalarının artışıyla birlikte kış mevsimi için tek bir testte birden fazla solunum yolu virüsünün tespit edilmesi büyük bir öneme sahip. Özellikle Amerika’da görülen grip vakalarının çoğu Influenza soyundan geliyor. Bu alt tür diğer grip türlerinden daha hızlı mutasyona uğrama eğiliminde olduğu için özellikle tehlikeli, bu noktada doğru teşhis edilmesi de hayati önem taşıyor” dedi.
Aylarca Süren Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Sebebi Eksik Teşhis
SARS-CoV-2 ile Influenza ve RSV dahil olmak üzere diğer solunum yolu virüslerinin hastada aynı anda görülebiliyor olmasının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini belirten Akyüz, “Bir kişiye sadece RSV testi yapılıp sonuç pozitif çıktığında, diğer potansiyel virüslerin tespiti yapılmadığında, eğer kişide farklı virüslerin de varlığı söz konusu ise eksik bir tedavi uygulanabiliyor. Bu da gereksiz ya da yanlış ilaç kullanımı ile sonuçlanıyor. Real-Time PCR kitlerinin Multipleks Panel PCR testleri kullanılarak çeşitlendirilmesiyle daha da çok veriye daha hızlı ve daha kapsamlı şekilde ulaşılabilmesi mümkün. Multipleks panel yaklaşımında bir PCR testi ile aynı anda hem SARS-CoV-2 hem de farklı solunum yolu virüsleri tespit edilebiliyor. Anatolia Geneworks olarak ürettiğimiz Bosphore SARS-CoV-2/Flu/RSV Panel Kiti ve Bosphore SARS-CoV-2/Solunum Patojenleri Panel Kitleri ile tek bir solunum yolu örneğinden çok sayıda patojen tayini yapılabiliyor. Özellikle semptomatik hastalar için bu PCR panel kitinin kullanımı CDC’nin de önerdiği gibi hem zamandan hem de kaynaklardan tasarruf sağlıyor” açıklamalarında bulundu.
Anatolia Geneworks Hakkında
2010 yılında kurulan Anatolia Geneworks, birçok farklı hastalığın teşhisinde kullanılan tanı kitleri, cihazlar ve gıda testleri üreten bir biyoteknoloji şirketidir. Gelişmiş Ar-Ge ve üretim altyapısı, 120 kişinin üzerinde uzman kadrosuyla 350’den fazla ürüne sahip olan şirket, başta Avrupa ülkeleri olmak 70’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
EHA