Ülkemizin en önemli duyarlılıklarından biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili farkındalığın artırılması, daha da görünür kılınması amacıyla her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir.
Sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, onların da toplumun birer parçası olduğunu, toplum hayatından eşit ve üretken birer birey olmaları için yapılacak her türlü hizmet sadece devletin değil herkesin görevidir. Çünkü birey olarak her birimiz birer engelli adayıyız. Dolayısıyla güçlü bir empati yaparak engelli vatandaşlarımıza karşı olan duyarlılığımızı en üst düzeyde tutmamız gerekmektedir.
Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının da vazgeçilmez bir parçasıdır. Engelli olmak asla bir kusur olarak görülmemeli ve engelli bireylerimiz hiçbir zaman yaşama azmini yitirmemelidir.
Eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesinden ulaşıma kadar hemen her alanda psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümlerinde her zaman yanlarında olmalıyız.
Gururla ifade edebilirim ki devletimiz, engellilerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak için hızlı ve yoğun çalışmalar yürütmektedir. Devletimiz bu kapsamda engelli çocukların eğitimleri, tedavileri için resmi ve özel eğitim kurumlarının açılmasına destek olmakta, ağır engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları ortamlarda yakınları tarafından bakılmaları için bakım ücreti ödemekte, sosyal güvencesi olmayan engelli vatandaşlarımıza da aylık bağlamaktadır. Özellikle kamudaki iş alımlarında engelli kontenjanının artırılması, engelli bireyler için devletimizin tüm engelleri ortadan kaldırmak için uğraşmasının en bariz uygulamasıdır.
Bu duygularla, ilimizde yaşayan tüm engelli vatandaşlarıma ve ailelerine Engelliler Haftası'nda sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, onların engelsiz yüreklerinden saygıyla öpüyorum.
EHA - Yılmaz Efe