Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce yürütülen “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesi” düzenleniyor.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde yapılan açıklamada; "Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce yürütülen “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesi” nin temel amacı; Ülkemizin katılımcı demokrasisine ve kalkınma hedeflerine güç katacak sürdürülebilir STK yapısının oluşturulması, STK’ların iç denetim kapasitesinin, şeffaf ve hesap verebilir yapılarının daha da güçlendirilmesi, iş ve işlemlerinde dijital uygulamaların artırılması konuları başta olmak üzere hazırlanması planlanan yasal çerçeve çalışmalarına yönelik önerilerin oluşturulmasıdır.
Bu kapsamda projenin ilk bileşeni; sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirmektir. Bu amaçla; sivil topluma yönelik güncel mevzuat değişiklikleri, gönüllülük, iletişim, sivil topluma yönelik fon kaynakları, sosyal girişimcilik, sivil toplumda dijitalleşme ve kamu-STK iş birliği konularında farkındalık oluşturmak ve katılımcıların bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla;
19-20 Ekim 2020 tarihlerinde Trabzon’da,
26-27 Ekim 2020 tarihlerinde Gaziantep’te,
“Sivil Toplum Buluşmaları” düzenlenmiştir. Programa kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere toplamda 150 kişi katılmıştır. Düzenlenen programlarda kamu ve sivil toplum arasındaki iletişim ve iş birliğinin de geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Projenin diğer bir bileşeni ise; sivil toplum alanındaki yasal çerçevenin geliştirilmesidir. Bu amaçla;
Yurt Dışı Araştırma Raporu oluşturulmuştur. Söz konusu rapor, “Dijitalleşme”, “Sosyal Girişimcilik”, “Şeffaflık – Hesap Verebilirlik”, “Yardım ve Bağış Toplama”, “Gönüllülük” başlıklarını incelemekte, hem yasal açıdan hem de iyi uygulamalar açısından çeşitli ülkelerin örneklerini temel almaktadır.
Bir diğer çalışma ise anket çalışmasının yapılması ve Analiz Raporunun oluşturulması olmuştur. Bu kapsamda, 11 Eylül – 29 Eylül 2020 tarihleri arasında gönderilen anket soruları, 14.120 STK temsilcisi ve 308 kamu kurumu temsilcisi tarafından yanıtlanmıştır. Çalışma kapsamında gönüllülük, şeffaflık ve hesap verebilirlik, sosyal girişimcilik, STK’larda dijitalleşme ve yardım toplama başlıkları altında 5 temel alanda veri toplanmıştır. Proje konularıyla ilgili olarak kamu kurumu ve STK temsilcilerinin temel görüşleri alınmış, gerek mevcut düzenlemelere gerekse düzenlenmesi planlanan yasal çerçevede olması gerekenlere ilişkin yaklaşımları öğrenilmiştir.
Yurtdışı araştırma ve analiz raporları ışığında sivil topluma yönelik mevzuat başta olmak üzere gönüllülük, yardım toplama, sosyal girişimcilik, sivil toplumda şeffaflık ve hesap verebilirlik ve dijitalleşme konularında;
5-6 Kasım 2020 tarihlerinde İstanbul’da,
16-17 Kasım 2020 tarihlerinde Antalya’da,
“Çalıştaylar” düzenlenmiştir. Kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere toplamda 150 kişinin katıldığı çalıştaylarda katılımcıların görüşleri ve geri bildirimlerinin alınması ve böylece bu çalışmaların sivil topluma yönelik muhtemel mevzuat değişikliklerine de temel oluşturması düşünülmektedir" denildi.
e-Haber Ajansı (e-ha)