TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “İç Mekan Tasarımına Yaklaşım” programında Mimar Ali İskeçeli ve İç Mimar Esat Fişek mesleki tecrübelerini paylaştı.Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen etkinliğin ilk bölümünde konuşan Mimar Ali İskeçeli, yapının iç ve dış tasarımında izlenmesi gereken yollardan bahsederek mülk sahibi ile fikir ortaklığı anlamında ilk temasın önemli olduğunu söyledi.
Tasarımcının kimliğinin ön plana çıkmasının önemine de değinen Ali İskeçeli, ”Mimar kendi kimliğini ortaya koyarken aynı zamanda müşterinin isteklerini, maliyeti, bütçeyi ve yapının fiziki durumunu da gözeterek başarılı bir iş ortaya koymak zorundadır” dedi. 
Mimari tasarımın tüm boyutlarıyla detaylı bir sürece sahip olduğunu belirten Mimar Ali İskeçeli, “Tasarımın ortaya çıkışı öncesi müşteriyle ortak noktada buluşmak oldukça önemli. Müşterinin isteklerini göz ardı etmeden, mimar kendi tasarımcı kimliğinden de vazgeçmeden istenenleri yapmak durumundadır. Bütçe ve isteklerden dolayı mimar bazen istediklerini ortaya koyamayabilir ama burada can alıcı nokta iş bittiği zaman çıkan sonuç herkesi memnun etmek zorundadır” diye konuştu.
İç Mimar Esat Fişek ise tasarım çalışmasına başlamadan önce kendisinin dikkat ettiği iki kritik noktanın metrekare ve bütçe olduğunu ifade etti. Eldeki bütçenin başlangıç için ilk adım olduğunu vurgulayan Esat Fişek, “Harcanacak miktarın nerelerde vurgulanması gerektiği önemli. Bu kararları alırken stratejik düşünmemiz gerekir. Dış ve iç tasarımın bir bütün olduğunu unutmadan toplam bütçenin ‘ne kadarını nerede kullanmalı?’ ilk sorulacak soru bu olmalıdır” şeklinde konuştu.
Yapının tasarımda bir diğer noktanın metrekare olduğunu söyleyen Esat Fişek, “Belirlenen metrekare içerisinde en iyisini ortaya koymak benim için önemlidir. Bugüne kadar hep güncel kalacak işler yapmayı tercih ettim. Bütçe ve metrekareyi geri plana atmadan maksimum estetiği ve konforu yakalayabilmek başarıyı getirir. Meslekte ilerlemek ve kalıcı olabilmenin de başlıca şartı budur” şeklinde görüşlerini ifade etti.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa